Ziua Naţională a Ambulanţei din România-110 de activitate

În 28 iulie 1906 a apărut prima ”Salvare” din București, la inițiativa profesorului Nicolae Minovici şi din 2015 aceasta dată a fost aleasă pentru a marca Ziua Națională a Ambulanței, care împlineşte 110 ani de activitate.

În urma adoptării legii autoritățile publice centrale și locale, ONG-urilor, muzeele și reprezentanții României în străinătate au cadrul legal necesar pentru  proiecte coordonate de către Ministerul Sănătății. Evenimentele astefel organizate vor avea posibilitatea să evidenţieze importanţa,  rolul și meriele Serviciului român de ambulanță în salvarea vieților omenești.

Alegând deviza „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor !”, Societatea de Salvare din Bucuresti avea un echipaj format din vizitiu şi un sergent de oras. Îndrumaţi direct de dr.Minovici  societatea si-a început activitatea într-o clădire veche de pe cheiul Dâmboviţei.

Prima „ambulanţă“ care a străbătut drumurile Bucureştiului era o trăsură ce copia modelul vienez. Dr. Nicolae Minovici a solicitat şi pus în aplicare pregatirea studenţilor pentru acordarea primului ajutor şi utilizarea sistemului de salvare începând din anii terminali ai Facultăţii de Medicină,  din 1 august 1907.

- Articolul continua mai jos-

Romania a fost a treia ţară europeană dupa Olanda şi Austria cu un serviciu de salvare de acest gen.Începând cu 1908 echipajul ambulanţei doctorului Minovici avea  medici interni şi sanitari  care puteau fi anunţaţi  contra cost, la numărul de telefon 31333.

În cadrul  Şcolii Samaritene din Bucureşti se preda  în mod organizat  principiile acordării primului ajutor, ceea ce era un pas înspre modernizarea şi adaptarea serviciului de ambulanţă noilor realităţi.

Odată cu 1912 sunt aduse primele ambulanţe de la Paris, ceea ce a adus serviciul la un alt nivel de performanţă.

Istoria ambulanței internaţionale începe în cele mai vechi timpuri, prin utilizarea de căruțe pentru transportul pacienților incurabili. Ambulanțele au fost folosite pentru prima dată pentru transportul de urgență în 1487 de spanioli, iar variantele civile au fost puse în funcțiune în 1830. Progresele tehnologice pe parcursul secolelor XIX şi XX au dus la modernizarea ambulanțelor şi dotarea lor cu echipamente medicale.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari