Ministerul Sănătății a făcut publică numirea unui nou secretar de stat cu atribuții principale în politica medicamentului. Este vorba de Ioana Ursu, absolventă a Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, promoţia 2007.
„Ioana Ursu, 33 de ani, a devenit secretar de stat în Ministerul Sănătății și va coordona, printre altele, politica medicamentului. Numirea Ioanei Ursu vine ca o confirmare a priorității ministrului Vlad Voiculescu de a asigura accesul pacienților din România la medicamentele de care au nevoie și de a reforma profund acest sector al politicilor de sănătate”, conform ms.ro.
Experienţa Ioanei Ursu se îndinde de-a lungul a peste 10 ani, timp în care s-a preocupat de politici farmaceutice și elaborarea mecanismelor de finanțare a medicamentelor. După absolvirea Facultăţii de Framacie a Universităţii de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” din Cluj-Napoca., în 2007, a obținut în 2008 diploma de master în Științe Politice la Université Paris-Est Marne-la-Vallée din Paris și în 2009 pe cea de Politici Internaționale de Sănătate la London School of Economics din Londra.
„De-a lungul carierei, desfășurată în Marea Britanie și Germania, a fost asociat extern al National Institute for Clinical Excellence (NICE) din Londra, consultant senior la Evidera Inc. din Londra și fondator al Mapping Health Ltd, companie care a lucrat, printre alții, cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
La capitolul politici de sănătate, Ioana Ursu a realizat design de pachete de beneficii farmaceutice în cadrul sistemelor de asigurări de sănătate, a formulat recomandări de management și eficientizare a costurilor din sisteme de sănătate și a dezvoltat sisteme de decontare bazate pe evidențe clinice și economice” informează Ministerul Sănătăţii.
Membră a Colegiului Farmaciştilor din România din 2007, Ioana Ursu s-a preocupat ca director şi fondator al Mapping Health Ltd de probleme legate de tuberculoză în Rusia şi China, dar şi de înţelegerea nevoilor de sănătate şi dinamica pieţei în ceea ce priveşte trtatamentul formelor severe de malarie ale comunităţilor din 20 de ţări ale Africii sub-Sahariane.