Consumul nociv de alcool şi măsurile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Suntem cu toţii conştienţe de efectele devastatoarea ale abuzului de alcool şi înţelepciunea populară are destule exemple în acest sens. Se spune despre cel ce nu  mai are capacitatea de a raţiona, din cauza consumului nemăsurat şi constant de alcool  că  „şi-a băut minţile”, iar ştiinţa a demonstrat moartea celulelor din creier din cauza alcoolului. Despre celălalte efecte asupra mediului social şi familial, despre dramele sfârşite cu violenţe de tot felul îndreptate asupra celor din jur sau ale copiilor nu mai este cazul să amintim, fiindcă ele se întâmplă mereu în preajma noastră.

Ce spune lumea

Din constatările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiese că Europa este în fruntea regiunilor de pe glob în ceea ce priveşte consumul de alcool. euro.who.

Consumul nociv de alcool este legat de moartea prematură şi bolile care pot fi evitate.  Este un factor major de risc care poate fi evitat  atunci când vorbim de tulburările neuropsihiatrice, de bolile cardiovasculare, de ciroza hepatică şi de cancer. Consumul excesiv şi constant de alcool este asociat cu mai multe boli infecțioase și contribuie în mod semnificativ la leziuni traumatice accidentale și intenționate. În plus, consumul semnificativ de alcool în timpul sarcinii unei femei poate duce la un handicap mental sever al copilului ei.

- Articolul continua mai jos-

În conformitate cu calendarul OMS, luna iulie este şi în România dedicată informării asupra efectelor consumului de alcool, conform Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Sănătate Publică.

OMS sprijină statele membre în îmbunătățirea sănătății publice prin promovarea adecvată a sănătății, prevenirea bolilor, cercetarea şi gestionarea bolilor , precum și activitățile de evaluare și de supraveghere cu privire la consumul de alcool și efectele nocive ale acestuia, în conformitate cu obiectivele cadrului OMS, ramura europeană în ceea ce priveşte politicile legate de alcool.

Europa s-a aflat în prima linie de acțiune pentru  reducerea efectelor negative ale alcoolului. Regiunea Europeană a OMS a fost prima regiune care a aprobat un plan de acțiune în chestiunea consumului de alcool în 1992 și cel mai recent în 2011.

Strategia globală

Prin adoptarea Rezoluției WHA63.13 în 2010, a 63-a  Adunare  Mondială a Sănătății a aprobat strategia globală pentru  reducerea consumul nociv de alcool, a îndemnat statele membre să adopte și să pună în aplicare strategia globală, după caz și a solicitat directorului general să ofere prioritate ridicată acestei chestiuni, prin organizarea de acţiuni concrete și să asigure resurse financiare și umane adecvate la toate nivelurile.

Planul de acțiune european

- Articolul continua mai jos-

Planul de acțiune european pentru  reducerea consumului nociv de alcool pentru intervalul 2012 – 2020 a fost aprobat de 53 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul Comitetului Regional pentru Europa, în septembrie 2011, la Baku, în Azerbaidjan.

Acesta include o gamă largă de politici și programe care sunt relativ ușor de pus  în aplicare şi fără costuri mari,  capabile să reducă semnificativ consumul nociv de alcool, să promoveze  sănătatea și  bunăstarea, să îmbunătățească productivitatea și să determine o creştere demografică, dar şi a capitalului social  şi de sănătate în întregul curs al vieții, de la naștere  până la bătrânețe.

Acest plan de acțiune propune o serie de opțiuni pentru 10 domenii ale strategiei globale de reducere a consumului nociv de alcool. Planul de acțiune este, de asemenea, strâns legat de noua politică europeană de sănătate , SĂNĂTATE  2020, în cadrul căreia bolile netransmisibile și factorii de risc ale acestora sunt o prioritate pentru OMS în intervalul 2012-2020.

Cele 10 domenii ale strategiei globale 2012-2020

  1. Leadership, conştientizare şi anagajare.
  2. Răspuns din partea serviciilor de sănătate
  3. Acțiunea comunitară și la locul de muncă
  4. Politici și contramăsuri la conducerea autovehiculelor în stare de ebrietate
  5. Accesul la alcool
  6. Comercializarea de băuturi alcoolice
  7. Politicile de stabilire a preţurilor
  8. Reducerea consecințelor negative ale consumului de alcool și intoxicației cu alcool.
  9. Reducerea impactului asupra sănătății publice ale alcoolului ilicit și ale alcoolului produs în mod artizanal
  10. Monitorizare şi supraveghere

Cam acestea vrea să facă OMS pentru noi şi starea noastră de sănătate. Ce putem face noi în privinţa alcoolului este o chestiune de conştiinţă, de responsabilitate familială, una morală, care rămâne la nivel personal.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari