Diabetul-prioritate mondială

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății,  Organizaţia Mondială a Sănătăţii a  făcut  apel la acțiuni globale pentru a opri creșterea numărului de bolnavi de diabet și pentru îmbunătățirea ingrijirii acordate persoanelor cu diabet.

Primul raport al OMS Global privind diabetul zaharat  a scos la iveală faptul că  422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet, în special în țările în curs de dezvoltare.

Numărul persoanelor cu diabet a crescut de aproape patru ori din 1980. Factorii care au  condus la o asemenea incidenţă  includ creşterea dramatică a excesului de greutate şi obezitatea, a anuntat  OMS înainte de Ziua Mondială a Sănătătii.

OMS marchează anual Ziua Mondială a Sănătății, care celebrează fondarea Organizației în 1948 , prin emiterea unui apel de acţiune asupra diabetului. În primul său ” Raport global privind diabetul” OMS a subliniat necesitatea de a intensifica prevenirea şi tratamentul acestei boli.

- Articolul continua mai jos-

„Dacă vrem să progresăm în stoparea creșterii diabetului, trebuie să regândim viața noastră de zi cu zi: să mâncăm sănătos, să fim activi fizic, pentru a evita creşterea în greutate excesivă”, a spus Dr. Margaret Chan, directorul general al OMS. „Chiar și în cele mai sărace condiţii, guvernele trebuie să se asigure că oamenii sunt capabili să facă aceste alegeri sănătoase și că sistemele de sănătate sunt capabile de a diagnostica şi trata persoanele cu diabet ” afirmă Directorul General al OMS. who.int

Când cifrele vorbesc

  • Numarul persoanelor care traiesc cu diabet şi prevalenţa sa sunt în creștere în toate regiunile lumii. În 2014, 422 de milioane de adulți (sau 8,5% din populație) era înregistrată cu diabet, în comparatie cu 108 milioane (4,7%), în 1980.
  • Răspândirea epidemică a diabetului are un impact major asupra stării de sănătate şi unul socio-economic, în special în țările în curs de dezvoltare.
  • În 2014, mai mult de 1 din 3 adulți cu vârsta de peste 18 ani erau supraponderali și mai mult de unul din 10 erau obezi.
  • Complicaţiile diabetului pot duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, orbire, insuficienţă renală şi amputare la nivelul membrelor inferioare. De exemplu, ratele de amputare a membrelor inferioare sunt de 10 până la 20 de ori mai mari pentru persoanele cu diabet.
  • Diabetul a cauzat 1,5 milioane de decese în 2012. Valorile hiperglicemice sau hipoglicemice au provocat creşterea cu 2,2 milioane a numărului deceselor, prin creşterea riscurilor de boli cardiovasculare şi a altor afecţiuni.
  • Multe dintre aceste decese (43%) au loc prematur, înainte de vârsta de 70 de ani şi pot fi în mare măsură prevenite prin adoptarea unor politici menite să creeze un mediu propice pentru un stil de viață sănătos și să asigure o mai buna detectare şi tratament al bolii.

Ce se poate face?

O bună gestionare include:

  • utilizarea unui set redus de medicamente generice;
  • intervenţii pentru a promova un stil de viață sănătos;
  • educaţia pacientului pentru a facilita auto-îngrijirea;
  • screening-ul periodic pentru depistarea precoce si tratamentul complicatiilor.

” Aproximativ la 100 de ani de când a fost descoperit hormonul de insulină, ” Raportul OMS Global privind diabetul „, arată că medicamentele esențiale pentru diabet și tehnologiile, inclusiv insulina, necesare pentru tratament sunt disponibile, în general, în numai una din 3 dintre cele mai sărace țări ale lumii „, spune Dr. Etienne Krug , Director al Departamentului OMS pentru Managementul NCDs , pentru persoanele cu handicap , violență și de prevenire a prejudiciului . ” Accesul la insulină este o chestiune de viață sau de moarte pentru multe persoane cu diabet. Îmbunătățirea accesului la insulină și medicamente NCD, în general, ar trebui să fie o prioritate  ” a mai afirmat Dr. Etienne Krug.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari