fbpx
Acasă Ştiri Medicale Noul vaccin gripal VaxigripTetra de la Sanofi Pasteur a fost avizat...

Noul vaccin gripal VaxigripTetra de la Sanofi Pasteur a fost avizat pentru Europa

În 2015, 92% dintre cazurile de gripă de tip B înregistrate în Europa au fost provocate de tulpina virală B/Victoria, care lipsea din vaccinurile trivalente de pe piaţă. Completând cu a doua tulpină de tip B, vaccinul VaxigripTetra™ va putea compensa lipsa de previzibilitate.

Deşi suntem în plină vară, când incidenţa îmbolnăvirilor de gripă estivală este mai scăzută, specialiştii diviziei de vaccinuri a Sanofi vor lansa  pe piaţa europeană, în urma avizului favorabil, noul vaccin gripal tetravalent, VaxigripTetra™.  Avizul  favorabil a fost acordat  de  Institutul Paul Ehrlich din Germania, potrivit procedurii de descentralizare a procedurilor de avizare  la nivel european. Astfel, pentru lansarea în  piață a unui produs este necesară emiterea unui aviz din partea unui stat membru de referință cum este Germania.

Organizația Mondială a Sănătății include vaccinurile gripale tetravalente în recomandările sale, afirmând că: ”Vaccinurile gripale tetravalente care pot oferi o mai bună protecție împotriva virusurilor gripale de tip B sunt acum disponibile pe piață, iar recomandările nu trebuie să se limiteze la utilizarea vaccinurilor trivalente.” who.int

VaxigripTetra™ este un vaccin gripal tetravalent. El conține două tulpini virale de tip A, adică A/H1N1 și A/H3N2, precum și două tulpini virale de tip B , respectiv B/Victoria și B/Yamagata. Vaccinul cu largă adresabilitate este destinat copiilor începând  cu vârsta de 3 ani, adulților sănătoşi, dar  și persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani.

Vaccinurile gripale aflate acum pe piaţă sunt în marea lor majoritate trivalente, adică vor  asigura protecția împotriva a două tulpini virale de tip A și o singură tulpină de tip B. Faptul că două tulpini distincte  de virus tip B (B/Victoria și B/Yamagata) circulă în toate regiunile globului în mod combinat au făcut necesară regândirea unei alte scheme de vaccinare, care să cuprindă acest duo viral.

Virusurile gripale de tip B reprezintă cam 23% din tulpinile care  circulă  acum, însă procentul creşte până la 90% uneori,  devenind o cauză importantă a îmbolnăvirilor cu virus gripal.

Situație virusologică de răspândire în tandem  a c două tulpini de tip B obligă adaptarea vaccinurilor gripale,  pentru extinde filtrul de protecţie. O singură tulpină de virus tip B face  dificilă atât prognozarea, cât şi selectarea tulpinilor virale circulante pentru a fi incluse în compoziţia vaccinurilor.

În lipsa  vaccinării,  în Europa se apreciază cam  22 milioane de îmbolnăviri cu virus griapal, 3,5 milioane de spitalizări și 171.000 de decese datorate gripei.

Potrivit procedurilor centralizate ale Agenţiei Medicale Europene(EMA) pentru sezonul hibernal 2015-2016 fuseseră autorizate vaccinurile antigripale INTANZA (Sanofi Pasteur MSD SNC), OPTAFLU (Novartis Influenza Vaccines Marburg GmbH)  şi FLUENZ TETRA (Medimmune LLC).

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,853FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

ALERGIA LA FRIG – ce este, cum se manifestă, când e o urgență medicală

Atenție!  Alergia la frig nu este o boală de neglijat! Viscolul şi gerul vă...

Tuse, strănut, nas înfundat. Răceală sau Gripă?

Tuse, strănut, nas înfundat? Toamna este sezonul răcelii și al gripei, iar mulți dintre...

Constipația – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Constipația este o problemă de sănătate frecvent întâlnită, însă puțini pacienți înțeleg cu exactitate...

Totul despre somn – Tulburări ale somnului

Totul despre somn - Somnul reprezintă o stare fiziologică de limitare a conștiinței. Conștiința...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...