fbpx

Structura reală a unui cromozom nu este un “X “

O nouă metodă de a vizualiza cromozomii, utilizată de către experți în Institutul Babraham din Cambridge, Marea Britanie  oferă o imagine mai exactă a formei lor adevărate, care este rareori comparabil cu „ X”,aşa cum cei mai mulți dintre noi știu.

Oamenii de ştiinţă susţinuţi financiar de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (Bbsrc) și în colaborare cu Universitatea din Cambridge şi Institutul Weizmann, au adus la lumină minunatele modele 3D şi au arătat cu mai multă precizie forma complexă a cromozomilor, precum și modul în care ADN-ul este pliat în interiorul lor.

Peter Fraser de la Institutul Babraham explică în Insight Medical Research Council insight.mrc.

„Imaginea unui cromozom ca o pată în formă de X este familiară multora. Dar, poate că nu toată lumea știe că acest portret microscopic al unui cromozom prezintă structura doar în formă  tranzitorie în celule, într-un moment când acestea sunt doar pe cale de a se diviza şi a trece printr-un proces numit mitoză.

- Articolul continua mai jos-

Marea majoritate a celulelor dintr-un organism şi-au terminat divizarea şi cromozomii lor nu mai arată deloc precum familiara formă a literei  X. Chiar şi celulele care sunt încă în proces de divizare, cum ar fi cele din sânge sau piele, petrec cea mai mare parte a timpului într- un fel de ” de repaus “, într-o  stare non – mitotică.

Douglas Kell,  Director General BBSRC, a declarat pe site-ul organizaţiei bbsrc.ac.uk : ” Pâna în prezent , întelegerea noastra asupra structurii cromozomilor a fost limitată la imagini destul de neclare, alături de diagramele prea familiare în forma literei X, văzut înainte de diviziunea celulara. Aceste imagini mai reale ne ajută să înțelegem mai multe despre cum arată cromozomii în majoritatea celulelor din corpul nostru. Pliurile complicate ajuta să descoperim modul în  care interactionează cromozomii şi modul în care funcţiiile genomului sunt controlate”.

 Dar cum arată, totuşi  cromozomii din aceste celule?

„Până nu demult, au fost imposibil de creat imagini exacte ale acestor cromozomi, tehnicile existente puteau determina doar structura medie a cromozomilor din milioane de celule. Dar este important ca noi să știm cum arată pentru că, departe de a fi în repaus, în această stare non- mitotică, toate funcțiile importante ale genomului sunt active și controlate.

Mai mult, cele mai recente cercetări arată că structura acestor cromozomi  și modul în care ADN-ul din interiorul lor se pliază în sus, este strâns legată de când și cât de multe gene sunt folosite, care dintre ele au consecințe asupra stării normale de sănătate, îmbatranirii şi îmbolnăvirilor.

Am dezvoltat o nouă metodă, care implică  mii de măsuratori moleculare şi cromozomiale în celule unice, folosind secvenţierea tranzitată înaltă a  ADN-ului. Prin combinarea acestor măsuratori cu ajutorul calculatoarelor puternice putem crea pentru prima dată un model tridimensional de cromozomi în repaus.

- Articolul continua mai jos-

Acest lucru ne oferă nu numai structura cromozomului, dar înseamnă, de asemenea,  că putem efectua harta  secvenței de ADN specifică, permiţându-ne să vedem unde sunt gene specifice şi alte caracteristici genomice importante în cadrul unei structuri 3D. De exemplu, am constatat că regiunile active, care conțin gene utilizate în mod frecvent, tind să fie amplasate pe partea exterioara a cromozomilor, pentru un acces facil al mecanismului celular responsabil pentru expresia genelor.

Cu ajutorul acestor modele 3D, au început să se destrame principiile de bază ale structurii cromozomilor și rolul lor în funcționarea  genomului uman, a mai spus Peter Fraser.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână