fbpx

Cine este Nettie Stevens, omul de ştiinţă care a descoperit cromozomii sexuali?

Aplecată asupra microscopului, cu intenția de a observa cromozomii viermilor şi insectelor, aşa a imaginat-o Google și a descris-o vizual cu un doodle-ul în 7 iulie, omagiind activitatea de om de știință în domeniul ADN-ului a lui Nettie Stevens, din SUA cu ocazia împlinirii a 155 de ani de la naștere.

nettie-stevens-google-doodle

Geneticianul și microbiologul Nettie Stevens,  născută în Cavendish, în statul Vermont, în 7 iulie 1861 este  responsabilă pentru descoperirea existenței cromozomului Y, cel care diferentiaza sexul masculin de sexul feminin. Observând cromozomii diferitelor insecte, Stevens a recunoscut pentru prima dată că diferențele observabile în cromozomi pot fi legate de cele observabile în sex.

În 1906 ea a făcut publică descoperirea sa.  Gândacii de sex masculin produc două tipuri de spermatozoizi, unul cu un cromozom mare și unul cu un cromozom mic. Când spermatozoizii cu cromozom mare  fertilizau ouăle, se produceau pui de sex feminin, iar când fertilizau ouăle spermatozoizii cu cromozom mic, se  produceau descendenți de sex masculin.  Acest model a fost observat la alte animale, inclusiv la om și a devenit cunoscut sub numele de sistemul de determinare a sexului  XY. Edmund Wilson Beecher a făcut în mod independent, aceeași descoperire.

- Articolul continua mai jos-

Nettie Stevens a fost una dintre primele femei americane recunoscute pentru contribuția lor la dezvoltarea științei. Cercetare ei a fost realizată la Bryn Mawr College. Cea mai înaltă realizare a fost cea în domeniul morfologiei experimentale, desfăşurată între anii 1905-1912. Ea a descoperit că la unele specii, cromozomii sunt diferiţi de la un sex la altul, utilizând observațiile de cromozomi la insecte . Descoperirea ei marchează prima observare că diferenţele  cromozomiale  pot fi legate de o diferență observabilă în atributele fizice ( în cazul de faţă dacă un individ este bărbat sau femeie ). Această descoperire a fost făcută în 1905. Pentru experimentele efectuate s-au folosit o serie de insecte. Ea a identificat cromozomul Y din viermele de făină (Tenebrio molitor) a dedus că baza cromozomilor sexuali depinde de prezența sau absența cromozomului Y.

Nettie Stevens  a început cercetarea ei la treizeci de ani și a terminat cu un doctorat în 1903,  extinzând cu succes domeniile geneticii, citologiei și embriologiei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari