fbpx
Acasă Ştiri Medicale Cancerul de prostată : teste pentru evaluarea mutaţiilor genetice ereditare

Cancerul de prostată : teste pentru evaluarea mutaţiilor genetice ereditare

Alterările din gene, precum  BRCA1 și BRCA2,  prezente în aproape 12 % dintre pacienții cu cancer metastatic.Importanţa testelor ADN pentru alegerea celei mai bune terapii

 

 

Mutaţiile genetice ereditare pot juca un rol mai mare decât se putea crede, atunci când vorbim despre debutul unui cancer de prostată metastatic. Alterarea genelor a căror funcție este de a repara ADN-ul,        cum sunt genele BRCA1 si BRCA2 este prezentă la aproape 12 procente dintre pacienţii cu cancer de prostata într-un stadiu avansat, cel puţin aşa reiese  dintr-un studiu american recent publicat în revista ştiinţifică New England Journal of Medicine  New England Journal of Medicine.

Articolul continua mai jos

Cum să alegi terapia cea mai potrivită?

Cu toate că sunt mai puțin frecvente în populația generală, este cunoscut faptul ca mutaţiile genelor de reparare precum BRCA1 si BRCA2, cresc foarte mult șansele de a avea cancer de san, cancer ovarian şi de prostată. „Până acum, însă, nu a fost cunoscut frecvenţa acestor modificări la bărbaţii cu cancer de prostata metastatic – a declarat Peter Nelson, unul dintre principalii autori ai studiului, cercetător la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Statele Unite. Acum ştim că mutaţiile genetice moştenite sunt prezente la 11,8 % dintre aceşti pacienţi: de exemplu, sunt de patru ori  mai frecvente decât la populația generală și de două ori mai frecventă la pacienții cu cancer localizat, adică o tumnoră care nu s-a răspândit în afara glanda prostatice”. În conformitate cu oamenii de știință, această descoperire este una foarte importantă, deoarece ar putea avea implicaţii practice în selectarea terapiei celei mai adecvată pentru ţinerea sub control a bolii.

Teste genetice şi pentru bărbaţi

În cazul acestor mutaţii se poate opta pentru tratamentele cunoscute ca eficiente, de exemplu, în cazul cancerului ovarian, terapia cu inhibitori sau chimioterapia pe bază de platină. Mai mult decât atât, în cazul în care există membri ai familiei care prezintă aceste modificări ale ADN-ului, este important să se ia în considerare posibilitatea de fi supuşi şi bărbaţii testelor genetice, care ar putea avea şanse mari de a dezvolta un cancer de prostata deosebit de agresiv. ” Cercetătorii au ajuns la această concluzie după analizarea datelor privind 692 de bărbaţi cu cancer de prostata metastatic şi au  fost identificate 16 mutații diferite (inclusiv, în afară de cele BRCA, chiar și în detrimentul genei ATM, CHEK2, RAD51D EPALB2) la 82 pacienți (sau 11,8 % din total), indiferent de vârstă sau antecedente familiale.

„În special, pacienții cu cancer de prostată metastatică cu mutatii BRCA2  au dovedit a avea un risc cu 18 la suta mai mare decât cei sănătoşi – adaugă Colin Pritchard, profesor de Genetica tumorilor solide la Şcoala de Medicină  a Universităţii din Washington, şi primul autor al cercetării. Prin urmare, este foarte important ca bărbaţii cu cancer de prostată să fie supuşi unor teste genetice, aşa cum se întâmplă deja la femeile cu cancer de sân. Desigur, ca și în cazul femeilor, este esențial ca acest lucru să fie însoțit de consiliere adecvată, explicații în profunzime și o evaluare atentă a fiecărui caz în parte de către specialiști”.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Operația de ligamente – când se impune și care sunt avantajele

Ligamentoplastia (operație de ligamente) este o procedura des întâlnită, ruptură de ligamente fiind de...

Tiroidita Hashimoto – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este glanda tiroidă?  Glanda tiroidă este o glandă situată în partea anterioară a...

Ce este psoriazisul? Cauze, simptome, tratament

Ce este psoriazisul? Psoriazisul este o boală de tip cronic cu determinism genetic, caracterizată...

Ce este și cum se manifestă anxietatea

Anxietatea și stresul sunt reacții normale ale organismului, care ne ajută să facem față...

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate....