Activarea și dezactivarea genei NPTN poate elimina amintirile negative. O constatare interesantă în înțelegerea mecanismelor legate de memorie, dar încă foarte departe de aplicarea medicală.
NPTN este o genă care codifică proteina responsabilă de acțiune asupra sinapselor neuronale şi influenţează tipul de transmitere a informaţiilor în creier.
Un experiment curios a fost efectuat la șoareci, dar rezultatele acestuia ca aplicație reală în cazul oamenilor este încă departe. Cu toate acestea, studiul ar putea deschide scenarii interesante pentru a înțelege funcționarea memoriei noastre.
O echipă mixtă de cercetători de la Universitatea Catolică din Leuven ( Belgia ) și Institutul Leibniz din Magdeburg ( Germania ) au descoperit o modalitate de a șterge experiențele negative. Secretul? Dezactivarea genei asociate cu producția de proteine ” neuroplastina „. Rezultatele au fost publicate în revista Biological Psychiatry şi confirmate de Asociaţia Psihologilor Americani, aşa cum reiese din apa.org.
Unele studii recente au arătat că defecte ale genei NPTN, ce codifică neuroplastina, proteină importantă pentru formarea sinapselor cerebrale, pot fi asociate cu dezvoltarea unor boli precum schizofrenia și deficitele intelectuale. Pe baza acestui rezultat, oamenii de ştiinţă au vrut sa investigheze ce se întâmplă la dezactivarea sau reactivarea genei în cauză. Pentru testare autorii au folosit șoareci instruiți pentru a alerga dintr-o parte în alta a unei cutii de îndată ce pulsa o lumină, pentru a evita o ” curentare ” la picioare. La animalele modificate genetic pentru a dezactiva gena de neuroplastina, comparate cu rozătoarele la care gena funcţiona normal, s-a observat o capacitate redusă de a exercita un comportament adecvat. Cu alte cuvinte, şoarecii cu gena dezactivată uitau că lumina era urmată de senzaţia neplăcută, și că pentru a o evita ar fi trebuit să se miște.
” Am fost surprinşi să constatăm că dezactivarea unei singure gene este suficientă pentru a șterge memoria asociativă pre-indusă sau dobândită în timpul studiilor de învăţare – spune electofiziologul Detlef Balschun, unul dintre autorii studiului. Dezactivarea genei NPTN a avut impact asupra comportamentului șoarecilor prin interferarea cu comunicarea dintre celulele creierului lor. Prin măsurarea semnalelor electrice în creierul animalelor modificate genetic, echipa a constatat, de fapt deficite clare în mecanismele celulare folosite pentru a stoca amintiri. O constatare interesantă în înțelegerea mecanismelor legate de memorie, dar încă foarte departe de aplicare medicală.