fbpx
Acasă Ştiri Medicale Au fost descoperite 44 de variante genetice legate de migrenă

Au fost descoperite 44 de variante genetice legate de migrenă

S-au făcut paşi importanţi în terapia durerilor de cap recurente

Un grup de cercetatorii australieni şi americani au legat 44  de variante ADN  cu debutul migrenei, o descoperire care promite să îmbunătățească tratamentul uneia dintre cele mai comune şi debilitante tulburări din lume, caracterizată prin dureri de cap recurente şi deranjante. Majoritatea pacienților sunt oameni sănătoși între un episod și celălalt, ceea ce face dificil diagnosticul și tratamentul.

Migrena, care afectează unul din şapte oameni, este o tulburare neurologică episodică obişnuită, prezentând de obicei, atacuri recurente de dureri de cap severe și o disfuncție autonomă. În afara de rare subtipuri monogenice, nu au fost identificaţi  markeri genetici sau moleculari convingători pentru migrenă. În urma cercetărilor în 2010 se descoperise că rs1835740 este primul factor de risc genetic pentru migrenă, potrivit nature.com .

În studiile conduse de Dale Nyholt, de la  Institutul de Inovare Biomedicală şi Sănătate efectuate de  Universitatea Tehnologică din Queensland, în colaborare cu Institutul Aarno Palotie Broad din Boston, au fost comparate 8 milioane de variante ADN de la  59.674 de pacienţi care sufereau de migrene, cu un grup de control format din 316. 078 oameni aleşi din 22 de studii genomice diferite pentru a înțelege mai bine ce variaţii genetice determină în mod specific migrenele, potrivit nature.com .

“Cauzele exacte ale migrenelor sunt necunoscute și nu există semne de recunoscut, de diagnostic și nici semne patologice”, scrie Dale  Nyholt în revista Nature Genetics în 2015. “Nu știm care este biologia lor şi ce declanseaza tulburarea, dar studiile efectuate pe gemeni şi pe grupuri de familii indică faptul că migrena are o componentă genetică semnificativă.”

“Acum cercetăm o anumită variantă a ADN-ului, care este mai frecventă în cazul  migrenei, comparativ cu grupul de control”, adaugă cercetătorul. “Acest lucru ne va oferi ocazia de a o cunoaște biologic şi să putem examina apoi grupurile, pentru a vedea dacă putem indica acest parcurs specific și să elaborăm un tratament mai bun.”

Variantele de ADN afectează nivelurile de proteine și enzime în exprimarea unei gene, iar potrivit lui Nyholt,  odată recunoscute variantele specifice ale tulburărilor migrenoase,  pot fi dezvoltate medicamente pentru a echilibra aceste niveluri și pentru a reduce riscul atacurilor.

Terapii simptomatice existente, cum ar fi triptani, sunt eficiente numai la aproximativ 40% dintre pacienți, spune Nyholt, care spera ca cercetarea, combinată cu o conștientizare a factorilor de mediu, cum ar fi stresul, lipsa de de somn sau anumite grupuri de alimente, pot reduce probabilitatea unui atac.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,851FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Histerescopia – metodă minim invazivă de diagnostic și tratament pentru afecțiunile uterine

Histerescopia este o procedura minim-invazivă ce constă în vizualizarea cavitații uterine cu ajutorul unui...

Anemia hemolitică – cauze, diagnostic, tratament

Anemia Hemolitică cu anticorpi la cald reprezintă distrugerea extravasculară a eritrocitelor legate de anticorpi de tip IgG sau anticorpi de tip...

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE - Înaintarea în vârstă vine cu mai multă înțelepciune, dar...

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Consumul excesiv de alcool – ce boli provoacă și cum se tratează

Consumul excesiv de alcool – o situație aparent foarte simplă, dar în realitate mult...

Bolile autoimune – ce sunt și cum ne afectează acestea?

Bolile autoimune - ce sunt și cum ne afectează acestea? De-a lungul întregii sale...