fbpx
Acasă Ştiri Medicale Cum să lupţi cu insectele?

Cum să lupţi cu insectele?

Odată cu deschiderea sezonului estival sunt mai numeroase contactele cu natura, dar şi cu potenţialele ameninţări la adresa copiilor din partea insectelor. Departe gândul de a limita accesul lor în spaţiile verzi, dar puţină atenţie la zonele unde abundă insectele, aşadar cu potenţial de infestare nu strică.

Dacă vorbim de ieşiri în natură, avem de-a face cu diverse insecte în faţa cărora putem lupta prin metode chimice, cu diverse produse, sub formă de spray, loţiuni şi şerveţele umede impregnate sau prin metode nonagresive cu mediul. Cea mai eficientă este utilizarea uleiurilor esenţiale cum ar fi uleiul de iarbă de lămâie,uleiul de muşcată, uleiul de mentă, uleiul de cimbru, uleiul de rozmarin, uleiul de Palo Santo sau cel de lămâie. Multe dintre ele au şi efect calmant în cazul pişcăturilor, reducând infecţia şi pruritul, dar la acest capitol stă foarte bine şi uleiul de lavandă, cel de tămâie sau brad balsamic, precum şi combinaţiile de uleiuri.

Cum recunoaştem simptomele

Articolul continua mai jos

Manifestările clinice ale înţepăturilor de insecte sunt diferite, în funcţie de insecta care le- a provocat. Leziuneile apar în cateva minute, dar în cazul unor alergii, ele pot fi periculoase.

Astfel, înţepăturile produse de ţânţari provoacă mâncărimi locale şi chiar se pot infecta, mai ales dacă sunt scărpinate cu mâini murdare. Păianjenii determină umflături dureroase la nivelul pielii, în unele cazuri pot cauza chiar moartea. Cele provocate de  tăun dor chiar şi  după doua săptămâni.

Capusele intră în pielea victimei, fie ea om sau animal şi pot provoca boli grave, precum meningoencefalita sau boala Lyme.

Pe locul  înţepăturilor  de insecte apare, de obicei, o pata roşie colorată intens, însoţită de mâncărimi. La fel se întâmplă în cazul celor provocate de ploşnite, purici sau furnici.

Cu cât reacţiile apar mai rapid, cu atât simptomele sunt mai severe. În mod normal, manifestările exterioare ale înţepăturilor dureaza  maximum 24 de ore.

În niciun caz nu aplicăm alcool în urma unei înţepături, ci încercăm să îndepărtăm insecta. Dacă e o albină ea va lăsa venin odată cu acul. În cazul unor menifestări precum vertij sau chiar pierderea cunoştinţei există pericolul instalării unui şoc anafilactic, iar în acest caz cea mai eficientă soluţie este administrarea unei injecţii cu adrenalină, pentru deschiderea căilor respiratorii îngustate.

Dacă simptomele înţepăturii de insectă sunt severe, apelaţi la serviciile medicale de urgenţă.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Sfatul medicului OSTEOPOROZA – ce trebuie să știi

Sfatul medicului OSTEOPOROZA - Înainte de a afla care sunt simptomele osteporozei și care...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Prof. Dr. Andrada Seicean, IRGH Cluj, despre tratamentul pancreatitei acute și cancerul pancreatic

Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, din Cluj Napoca, se...

Polipii – simptome, riscuri și tratament. Când să ne temem de iminența unui cancer

Polipii sunt excrescențe care pot apărea pe mai multe organe. Aceștia se găsesc, de...