Cum să lupţi cu insectele?

Odată cu deschiderea sezonului estival sunt mai numeroase contactele cu natura, dar şi cu potenţialele ameninţări la adresa copiilor din partea insectelor. Departe gândul de a limita accesul lor în spaţiile verzi, dar puţină atenţie la zonele unde abundă insectele, aşadar cu potenţial de infestare nu strică.

Dacă vorbim de ieşiri în natură, avem de-a face cu diverse insecte în faţa cărora putem lupta prin metode chimice, cu diverse produse, sub formă de spray, loţiuni şi şerveţele umede impregnate sau prin metode nonagresive cu mediul. Cea mai eficientă este utilizarea uleiurilor esenţiale cum ar fi uleiul de iarbă de lămâie,uleiul de muşcată, uleiul de mentă, uleiul de cimbru, uleiul de rozmarin, uleiul de Palo Santo sau cel de lămâie. Multe dintre ele au şi efect calmant în cazul pişcăturilor, reducând infecţia şi pruritul, dar la acest capitol stă foarte bine şi uleiul de lavandă, cel de tămâie sau brad balsamic, precum şi combinaţiile de uleiuri.

Cum recunoaştem simptomele

Manifestările clinice ale înţepăturilor de insecte sunt diferite, în funcţie de insecta care le- a provocat. Leziuneile apar în cateva minute, dar în cazul unor alergii, ele pot fi periculoase.

- Articolul continua mai jos-

Astfel, înţepăturile produse de ţânţari provoacă mâncărimi locale şi chiar se pot infecta, mai ales dacă sunt scărpinate cu mâini murdare. Păianjenii determină umflături dureroase la nivelul pielii, în unele cazuri pot cauza chiar moartea. Cele provocate de  tăun dor chiar şi  după doua săptămâni.

Capusele intră în pielea victimei, fie ea om sau animal şi pot provoca boli grave, precum meningoencefalita sau boala Lyme.

Pe locul  înţepăturilor  de insecte apare, de obicei, o pata roşie colorată intens, însoţită de mâncărimi. La fel se întâmplă în cazul celor provocate de ploşnite, purici sau furnici.

Cu cât reacţiile apar mai rapid, cu atât simptomele sunt mai severe. În mod normal, manifestările exterioare ale înţepăturilor dureaza  maximum 24 de ore.

În niciun caz nu aplicăm alcool în urma unei înţepături, ci încercăm să îndepărtăm insecta. Dacă e o albină ea va lăsa venin odată cu acul. În cazul unor menifestări precum vertij sau chiar pierderea cunoştinţei există pericolul instalării unui şoc anafilactic, iar în acest caz cea mai eficientă soluţie este administrarea unei injecţii cu adrenalină, pentru deschiderea căilor respiratorii îngustate.

Dacă simptomele înţepăturii de insectă sunt severe, apelaţi la serviciile medicale de urgenţă.

- Articolul continua mai jos-

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari