fbpx
Acasă Ştiri Medicale Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer 2016

Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer 2016

,,Statul Român joacă loteria vieţii cu pacienţii oncologici, 7 din 62”, a spus dr. Marius Geantă

Tocmai s-a terminat zilele trecute a VIII – a ediţie a Conferinţei Naţionale a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, desfăşurată la Bucureşti între  23 – 26 iunie 2016.  La eveniment au participat medici oncologi, hematologi, peste 200 de pacienţi, aparţinători, persoane afectate,  medici de familie, psihologi. Li s-au alăturat  reprezentanţi ai altor asociaţii pe patologii cronice, anunţă federaţia pe site-ul fabc.ro.

A fost prezentată cu această ocazie  situaţia actuală a sistemului sanitar în contex oncologic şi  noul mecanism advocacy prin intermediul căruia  autorităţile centrale sunt presate să remedieze problemele cu care se confruntă pacienţii, precum şi modalităţi de extindere a accesului la terapiile moderne, care includ cele mai noi inovaţii.

Cum era de aşteptat, tema centrală a fost «Noutăţi în lupta împotriva cancerului», pentru a actualiza informarea si nivelul educaţional al celor interesaţi faţă de  noutăţile din tratamentul oncologic.

Articolul continua mai jos

S-a discutat despre imuno-oncologie, testările genetice, tratamentele biologice, terapia ţintită, remedii paliative şi multe altele.

În concordanţă cu  creşterea aportului sistemului privat de sănătate din ţara noastră,  au fost invitate să  participe clinici şi spitale private, atât  din ţară, cât şi din strainatate.

fb2

A fost prezentat cu acest prilej stadiul în care se află proiectele Federaţiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer în 2016. Este vorba de proiectul cu finantare europeana POSDRU, axa prioritara 1.6 – Structura de economie sociala – Social UNIMAGE, prezentare servcii suport si comunicare pentru asociatiile de pacienţi.

Participanţii au aflat de npul proiect al federaţiei privind testarea Imunohistochimica ALK pentru pacienţii cu adenocarcinom bronhopulmonar.

A fost prezentată noua platformă despre cancer, cu informaţii verificate şi prezentate de specialişti, precum şi  noul serviciu al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, implementat prin parteneriat cu federaţia. Este vorba de un CallCenter pentru sesizarea medicamentelor pentru afecţiunile cronice care lipsesc şi implicit identificarea de soluţii.

fb3

Sesiunii principale, rezervată  noutăţilor din oncologie, ştiintei şi inovatiei i s-a adăugat cea  dedicată accesului la îngrijiri medicale, îngrijiri paliative, precum şi drepturile şi obligatiile pacientului, indiferent de stadiul afecţiunii.

Moderatorul conferinţei a fost dr. Marius Geantă, de la Centrul pentru Inovaţie în Medicină – InoMed.

Invitaţii străini au prezentat clinicile unde îşi desfăşoarîă activitatea. Este vorba de Viena Privat Klinik, prezentată de  Ema Diea, Neolife Medical Center, carea vorbit despre Abordarea Multidisciplinară a pacientului Oncologic şi Clinica  Florence Nightingale şi  PETMRI în oncologie a dr. Cem Bâlci şi Prof. Yesim Eralp.

,,Faptul ca am ajuns la a VIII-a editie a Conferintei si ca de fiecare data reusim sa aducem in atentia pacientilor si a autoritatilor informatii despre planuri europene de tratament si metode revolutionare de lupta cu cancerul, prezentate de specialistii nostri si cei din strainatate, ne incurajeaza sa mergem mai departe, sperand in sansa noastra de a supravietui acestei maladii. Imi face placere sa observ ca pacientii si familiile acestora sunt din ce in ce mai implicati, mai interesati sa fie informati si sa aiba o un rol activ, alaturi de medici, in gestionarea cancerului si transformarea bolii intr-o afectiune cronica”, a declarat presedinte al FABC, Cezar Irimia.

Participarea instituţiilor statului

La conferinţa a fost prezentă . Dr. Diana Loreta Paun, Consilier de Stat, din partea Administratiei Prezidentiale, dar Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anuntat indisponibilitea participării din motive obiective, iar Ministerul Sănătăţii şi CNAS nu au raspuns invitaţiei adresată de federaţie.

fb4

Problemele pacienţilor oncologici

 

Lipsa fondurilor determină întârzierea accesului la investigaţii gratuite până la 4 luni, iar unii dintre pacienţi nici nu mai prind aceste investigaţii pentru stabilirea liniei terapeutice bazată pe dovezi.

Numărul insuficient al medicilor oncologi, în condiţiile creşterii numărului de cazuri de cancer de la an la an în România. În aceste condiţii, ar trebui crescut imediat numărul de locuri la rezidenţiat alocate oncologiei medicale.

Întreruperea tratamentelor în desfăşurare generate de politica proastă a preţurilor şi a exporturilor paralele, ceea ce va determina, în cel mai scurt timp, ca pacienţii şi FABC să facă plângere penală împotriva MS, responsabil pentru asigurarea continuităţii acestor tratamente; în conditiile unei legislaţii deficitare, arătam că în această toamnă vor expira contractele cost-volum/cost-volum-rezultat fapt ce va afecta în mod direct continuitatea asigurării tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

Lipsa aparatelor de radioterapie şi a specialiştilor, stat/privat, generează aşteptări de 3-4 luni şi mulţi dintre pacienţi nu mai apucă să facă acest tratament.

Lipsa accesului la investigaţii şi tratamente inovative face ca România să se situeze la mortalitatea prin cancer pe primul loc in UE. În ultimii ani, în UE au fost introduse 62 de medicamente noi pentru tratarea cancerului, iar în Romania au intrat doar 7 pe lista de medicamente compensate.

,,Statul Român joacă loteria vieţii cu pacienţii oncologici, 7 din 62”, declara în urma cu cateva zile dr. Marius Geanta, preşedintele InoMed.

Actualizarea periodică a protocoalelor terapeutice, astfel înâat să se asigure accesul în mod egal şi pentru pacienţii cu diagnostice atipice.

Planul Naţional Comprehensiv pentru Cancer, lansat în luna aprilie sub patronajul Premierului, încă nu este aprobat de Guvern, deşi termenul limită, anunţat oficial este sfârşitul lunii iunie.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ochi roșii și strănut – semne că ai alergie la ambrozie

Mâncărimi, ochi roșii, nas înfundat şi strănut frecvent sunt simptomele alergiei la polenul de...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...

Mielomul multiplu (Boala Kahler) – Cauze, simptome, tratament

Ce este mielomul multiplu (Boala Kahler)? Mielomul multiplu este o formă rară de cancer...

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Epilarea cu laser – cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului corporal inestetic

Epilarea cu laser este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a părului corporal inestetic,...