Începând din 16 mai, Oficiul Proprietăţilor Intelectuale britanice a înregistrat din partea companiei Karro Food Group Limited o tichetă care va certifica lipsa antibioticelor din carnea de porc adusă pe piaţă de această companie.
Produsul este integrat clasei 29 care conţine printre altele, o serie de produse de carne şi preparate din carne, inclusiv carne de miel , carne de vită și de porc , pește, păsări și vânat, produse prelucrate din carne, uleiuri și grăsimi comestibile, legume fierte, conservate, uscate și fructe, oua, lapte și produse lactate, linte, fasole și leguminoase.
Carnea de porc şi produsele din carne de porc, provenind de la animale care nu au primit suplimente nutritive conţinând antibiotice vor fi comwrcializate cu o etichetă care va conţine imagine unui porc zâmbăreţ.
Dacă Suedia a interzis antibioticele agricole încă din 1986, iar Danemarca a redus drastic utilizarea lor în ultimii 20 de ani, la noi situaţia e oarecum incertă. Pe de o parte, marile combinate de creştere a porcilor au dispărut aproape în totalitate, aşadar şi presiunea pentru a livra cantităţi mari de carne, obţinute cu un aport ridicat de antibiotice în alimentaţia animalelor, pe de altă parte numărul porcilor crescuţi în gospodării şi modul lor de furajare scapă cifrelor. Aşadar, va trebui să aşteptăm până când etichetele produselor noastre vor conţine date de identificare, în cazul produselor de carne şi preparate din carne, a fermelor de provenienţă.
Cred că este inutil să mai adaug faptul că alte ţări, cum este Italia, în cazul carcaselor de vită care ajung în micile măcelării, actele de însoţire conţin inclusiv datele de identificare ale animalului şi data sacrificării, astfel încât, în cazul unor eventuale îmbolnăviri se pot face verificări inclusiv la urmaşii animalului sacrificat.
Până când vor realiza că a mânca mult, prost şi ieftin este, în realitate, mai scump decât a mânca puţin, scump şi sănătos, nu ne rămâne decât să-i încurajăm pe cei din zonele rurale să crească animale aşa cum se făcea odinioară şi să cumpărăm de la ei. Cum îi convingem pe ei să nu folosească suplimente pe bază de antibiotice? Analizând carnea. Ştiu că durează, că veţi dori să o puteţi găti imediat, dar de undeva trebuie început. La urma urmelor, e sănătatea copiilor noştri în joc. Dacă ne interesează cu adevărat, vom face tot cea ce trebuie făcut, tot ce stă în puterile noastre.