Obezitatea morbidă- un flagel contemporan violent

Obezitatea este o problemă cu  care se confruntă tot mai mulţi oameni, iar originile ei le găsim atât în modificarea comportamentului zilnic, a stilului de viaţă mai puţin activ fizic, cât şi al alimentaţiei, mult prea abundente în alimente procesate, cu componente chimice şi prea puţine legume, fructe şi lactate naturale, biologice, în consumul excesiv de grăsimi saturate, prăjeli, cu un cuvânt nonalimente, care nu fac altceva decât să  ne intoxice.

Practic, ne forţăm organismul să găsească elemente nutritive din cantităţi mari de subproduse alimentare, ca şi cum ar alege din gunoi. Ştiu că e dur şi grav ceea ce spun, dar aşa este. Iar atunci când elementele găsite sunt greu identificabile şi asimilabile, organismul alege să le depoziteze sub formă de grăsime.

Adăugaţi aici sedentarismul, care se află în spatele  unui număr dublu de decese decât obezitatea şi a unuia egal cu fumatul. Iar atunci când obezitatea nu este stopată şi corectată şi se ajunge la stadiul de obezitate morbidă, iar din această cauză mişcarea fizică se reduce la minimum şi persoana devine sedentară avem o combinaţie devastatoare. Când obezul sedentar mai şi fumează, nici nu mai vreau să mă gândesc.

Ce este, de fapt, obezitatea morbidă?

- Articolul continua mai jos-

Pentru evaluarea ţesutului adipos din organism se calculează un indice de masă corporală printr-o formulă de calcul ce implică înălţimea şi greutatea unei persoane, ceea ce va fi utilizat  ca instrument de screening.

Atunci când valoarea IMC depăşeşte nivelul de 40, avem de-a face cu obezitate morbidă. Să vedem situaţiile următoare:  30-39.9  – obez;

25-29.9 supraponderal;

18.5-24.9 greutate normală.

Obezitatea la copii şi adolescenţi

 

- Articolul continua mai jos-

Obezitatea morbidă poate fi determinată de un raport scăzut între activitatea fizică şi nivelul de energie a unei persoane, însă rezultatele  cercetărilor au inclus între cauze medicamentele, precum şi factorii   genetici ori traumele ca elemente primare sau contributive la instalarea şi evoluţia obezităţii morbide.

Dacă în cazul adulţilor, una din soluţiile cele mai eficiente în tratarea obezităţii morbide este chirurgia bariatrică, aceasta este exclusă în cazul copiilor, pentru care este nevoie ca întreaga familie să adopte un stil de viaţă sănătos, cu un atent control al alimentelor şi o rutină zilnică în ceea ce priveşte activitatea fizică.

Adolescenţii obezi se confruntă cu adevărate drame sociale, nu numai cele de sănătate, care presupun  un risc sporit de a dezvolta afecţiuni grave cum este diabetul de tip 2, astmul, insuficienţa respiratorie, steatoza hepatică şi altele. În cazul lor nu se poate aplica doar dieta restrictivă care funcţionează în cazul adulţilor, adică o combinaţie de exerciţii fizice şi un regim alimentar, pentru că ei pot câştiga în greutate, dacă dieta restrictivă este aplicată un timp îndelungat şi haotic.

Formula câştigătoare este, în cazul lor, suportul familial. Adolescenţii trebuie să se bucure de activităţi în aer liber, specifice vârstei, pentru că exerciţiile fizice extenuante, care nu le aduc satisfacţie, vor agrava depresia de care suferă mulţi dintre ei. Renunţarea la dulciuri, la zahărul rafinat, la alimentele de tip fast-food în paralele cu introducerea celor sănătoase şi a unei hidratări corespunzătoare cu apă plată, ceaiuri şi sucuri de fructe şi legume, acestea din urmă în cantităţi moderate, toate împreună constituind meniul întregii familii, vor duce la rezultate pozitive.

Atunci când ele nu se întrevăd, chirurgia bariatrică, deşi contestată de unii medici,  rămâne o soluţie viabilă, în cazul cazurilor grave, cu  rezultate notabile înregistrate în cazul adolescenţilor.

 

-Articolul continua mai jos-

Alice Valeria Micu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari