Proiect revoluționar în neurochirurgie: sonde robotizate în creier

Prin acest proiect oamenii de ştiinţă îşi propun observarea naturii pentru a crea sonde robotizate capabile să se deplaseze cu uşurinţă în interiorul creierului nostru, transmițând în timp real, localizarea sa către chirurg, pentru a-l ghida şi oferindu-i posibilitatea de a schimba traiectoria la nevoie.

Crearea şi testarea acestui dispozitiv robotic este scopul proiectului Eden2020, adică «Enhanced Delivery Ecosystem for Neurosurgery in 2020», un proiect internațional în cadrul Orizont 2020, finanțat de Comisia Europeană cu 8,3 milioane de euro.

La acest proiect participă Universitatea de Studii din Milano, Andrea Falini, medic primar la Universitatea „Viaţă şi Sănătate San Raffaele” din Milano, Universitatea Tehnică din Muenchen, Politehnica din Milano, prin Departamentul de Electronică, Informatică şi Biotehnologii, Spitalul Universitar Groningen, Xograph Technologies limited şi Renishaw PLC din Regatul Unit al Marii Britanii.

Coordonatorul proiectului este Colegiul Imperial de Ştiinţă, Tehnologie şi Medicină din Regatul Unit, sub conducerea profesorului Ferdinando Rodriguez y Baena, specializat în robotica medicală.

- Articolul continua mai jos-

În condiţiile unei populații în curs de îmbătrânire și costului de tratament al bolilor creierului în continuă creştere în Europa și în afara acesteia, EDEN2020 își propune să dezvolte standardul de aur pentru diagnostic one-stop şi minim invaziv de tratament în neurochirurgie. Sprijinit de un mediu de afaceri sigur, acesta va exploata consemnările unice ale instituțiilor de cercetare la vârf și a principalilor jucători industriali din domeniul roboticii chirurgicale pentru a depăși barierele tehnologice actuale care stau în calea unui impact clinic cu adevărat important.

EDEN2020 va oferi schimbarea traiectoriei în modelarea, planificarea și livrarea senzorilor de diagnosticare şi în tratamentul în fecţiunile creierului, prin facilitarea accesului chirurgical flexibil, accentul fiind pus iniţial pe terapia cancerului.

Prin modelarea şi capacitatea de a face predicţii legate de difuzia medicamentelor în creier, cu o fidelitate fără precedent, EDEN2020 va aduce noi mijloace ce vor face posibilă prelungirea și îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer, având capacitatea de a planifica terapii în cazul structurilor de ţesuturi delicate şi cu o precizie de neegalat ” se menţionează printre obiectivele proiectului.
EDEN2020 este inspirat din soluțiile deja găsite de selecția naturală în timpul adaptării evolutive a multor specii, cum ar fi organul alungit ovidepositar al viespilor, care pătrunde adânc în lemn sau rădăcinile copacilor în căutarea zonelor umede din sol.

Primele prototipuri au fost deja realizate de echipa profesorului Ferdinando Rodriguez y Baena de la Imperial College, un centru de avangardă în cercetarea robotică şi bimiometrică. Sonda în stare să se mişte în interiorul creierului uman cu mare precizie face parte din noua generaţie de dispozitive robotice care, inspirate de natură, permit o acţiune minim invazivă şi depăşirea unor limite de mişcare ale actualelor catetere rigide şi înlocuirea actualele metode de administrare a tratamentelor antitumorale.

Proiectul își propune într-o primă instanţă atingerea anumitor zone ale creierului și eliberarea de medicamente la nivel local.

Alice Valeria Micu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari