Spanacul şi spulberarea unui mit

Cei trecuţi de prima tinereţe ne amintim cu drag de personajul de desene animate mare consumator de spanac , de marinarul Popey. Am o veste bună şi una proastă:

Vestea bună e că toate frunzele legumelor conţin fier.

Vestea proastă e că mitul fierului conţinut de spanac a apărut dintr-o regretabilă eroare, o virgulă pusă greşit de chimistul german Erich von Wolf în 1870. Cercetând conţinutul de fier al mai multor legume, el afirmase că în 100 grame de spanac prospăt s-ar afla 35 miligrame fier, în loc de 3,5.

Deşi virgula buclucaşă a fost pusă la locul ei în 1937, mitul era atât de pătruns în conştiinţa omenirii, iar mamele fericite că au un argument grozav în sprijinul lor şi îşi pot convinge odraslele să mănânce spanac, încât dezvăluirea nu a avut efectul scontat.

Potrivit Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite ale Americii, o porţie de 180 grame de spanac opărit conţine 6,43 miligrame fier, în timp ce un hamburger de 170 de grame poate conţine maximum 4,42 miligrame fier.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, spanacul preparat termic conţine substanţe care inhibă absorbţia de fier, inclusiv oxalaţi, care fac ca fierul să nu fie asimilat.

Asta nu înseamnă decât că ne vom strădui să gătim cât mai puţin spanacul, nu-i aşa?

Alice Valeria Micu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari