SĂNĂTATE / Activitatea fizică, o armă împotriva cancerului

Esofagul, ficatul, plămânii, rinichii, stomacul, endometrul, colonul, capul și gâtul, rectul, vezica urinară și sânii. Acestea sunt organele cele mai protejate la persoanele care au activităţi sportive.

Pe lângă acestea se adaugă o incidență mai mică de mielom multiplu și leucemiile mieloide. Sportul și activitatea fizică, în general, este, prin urmare, o armă în posesia fiecărui individ, capabilă de a reduce prin forţe proprii riscul de a face cancer .

Ultimele confirmări

Această noutate provine dintr-un studiu publicat în revista Jama Internal Medicine, care a analizat rezultatele a 12 studii europene și americane, desfășurate între anii 1987 și 2004, în care au fost implicaţi 1,4 milioane persoane. Observând evoluţia stării de sănătate a subiecților din grupul de studiu, echipa oamenilor de știință care au semnat studiul au înregistrat aproape 187 de mii de diagnostice de cancer. Răspândirea lor nu a fost omogenă, după luarea în considerare a variabilei activitatăţii sportive.

- Articolul continua mai jos-

Printre cele mai acive tipuri a fost înregistrat un număr mai mic de noi diagnostice de adenocarcinom al esofagului (-42%), cancer hepatic (-27%), plămâni (-26%), colon (-16%), rinichi (-23%), stomac (22%), endometru (-21%), cap și gât (-15%), rect (-13%), vezică urinară (13%) sân (-10%), leucemiile mieloide (-20%) și mielom (-17%).

În general,concluzionează autorii, cei care fac sport prezintă un risc redus cu şapte la sută de a dezvolta orice tip de cancer. Numai în ceea ce privește cele două tumori – cea a prostatei (+ 5%) și melanomul (+ 27%) sportul nu au demonstrat niciun efect de protecţie. În plus, persoanele cele mai dedicate mișcării au fost mai expuse acestor două tipuri de cancer. Dacă în primul caz, pentru moment nu a fost identificatăfără o legătură de cauză și efect, al doilea tip de cancer poate fi atribuit expunerii crescute la soare de către sportivii care preferă mişcarea în aer liber.

Prevenirea cancerului încă din tinereţe

Studiul în cauză a relevat un număr prea mare de cancere pentru a fi neglijate. Astfel, se confirmă posibilul efect protector al sportului, dar cel mai mult, un stil de viață general sănătos, din care face parte alegerea unei diete echilibrate şi renunţarea la fumat sunt elemente importante în lupta impotriva bolilor oncologice. Însă mecanismele care stau la baza acestora sunt în continuare doar parțial cunoscute.

Ca urmare, există în prezent o „doză” de exerciții care pot servi cu siguranţă ca scut împotriva cancerului. În general, pornind de la recomandările diseminate în cadrul acţiunilor de prevenire a bolilor cardiovasculare, se recomandă să se efectueze cel puțin 150 minute de activitate fizică pe săptămână, fără să se opereze o distincție în ceea ce privește frecvența, intensitatea și disciplina sportivă. Fundamentală reiese decizia de a alege aceast stil de viață încă din primii ani.

În România sunt diagnosticaţi cu cancer aproximativ 800.000 de români în fiecare an, iar numărul de îmbolnăviri de cancer din ultimii 30 de ani s-a dublat. Aproape 30.000 de decese sunt provocate de această boală, a mai afirmat Florian Nicula, coordonatorul Centrului de prevenire și control al cancerului de la Institutul „prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, potrivit Agerpress.

- Articolul continua mai jos-

Alive Valeria Micu

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari