Studiu: Dieta saracă în carbohidrati ajută la controlul diabetului zaharat

Un studiu amplu asupra dietelor sarace în carbohidrati, low-carb diets, sugereaza că acestea pot controla cu succes diabetul zaharat de tip 2.

O trecere în revistă a mai mult de 80.000 de oameni care au renunţat la a consuma alimente cu un continut scăzut de grasime, bogate în carbohidrati a arătat că, după zece săptămâni, nivelurile lor de glucoză din sânge scazuse.

Într-un proiect separat, un nou raport a dezvăluit faptul că trei sferturi dintre copiii mai mari care suferă de diabet nu au parte de controale medicale pentru a menține starea lor sub control.
Un audit național pediatric în ceea ce priveşte diabetul tinerilor din Anglia și Țara Galilor a constatat că doar 25,4% dintre cei cu vârsta de 12 ani au efectuat toate cele șapte verificări recomandate în diabet.

Acestea includ screening-ul de ochi și examinarea picioarelor, precum și măsurarea tensiunii arteriale, a funcţiei renale şi a colesterolului.

Diabetes Marea Britanie afirmă că, în cazul în care copiii nu au fost sprijiniţi pentru a gestiona diabetul zaharat lor în perioada copilăriei şi tinereţii, mai mult ca sigur la vârsta adultă vor fi expuşi riscului de complicații.

- Articolul continua mai jos-

Între timp, unii medici au cerut o revizuire a orientărilor dietetice ca urmare a noilor dovezi cu privire la dietele sărace în carbohidraţi.

Acest studiu a fost realizat după o revoltă on-line a pacieţilor, în cadrul căreia 120.000 de persoane au semnat pentru dieta”low-carb”, un proiect lansat de diabetes.co.uk ca o reacție la indicaţiile oficiale ale Public Health England.

Prin respingerea liniile directoare si alegerea unei diete saracă în alimente bogate în amidon, dar bogate în proteine şi grăsimi „bune”, saturate, cum ar fi uleiul de măsline și fructele cu coajă tare ( nuci, alune etc), mai mult de 80% dintre pacienţi au spus că au pierdut în greutate, cu 10%, pierzând 9 kg sau chiar mai mult.

Mai mult de 70% dintre participanți au prezentat îmbunătățiri ale nivelului glucozei din sânge, iar o cincime au spus ca nu mai au nevoie de medicamente pentru reglarea glicemiei până la sfârșitul dietei de zece săptămâni.

Consumul de grăsime nu te face gras

David Unwin, medic generalist specializat în diabet zaharat a declarat: „Timp de mulți ani, am urmat sfatul dat de PHE (Public Health England) si Diabetes UK. Nu a mers bine.
„Pacienţii chiar au luptat să piarda în greutate şi să le scadă nivelul glicemiei, dar acesta a rămas ridicat și mulți s-au bazat pe medicamente.”

Aproximativ 2,7 milioane de oameni din Marea Britanie au diabet zaharat de tip 2, o afectiune strâns legată de obezitate, iar alte 750.000 sunt considerate a avea simptome nediagnosticate.
Rezultatele de la ultima revizuire vin la o săptămână după Forumul Obezitatea Naţională, care în colaborare cu Public Health England a lansat un raport care leagă, de asemenea, hidrații de carbon de obezitate şi diabetul zaharat de tip 2.

- Articolul continua mai jos-

Un purtator de cuvant al PHE a spus: „Sfatul nostru, susţinut de Diabetes UK, este faptul că persoanele cu diabet ar trebui sa consume o dietă în concordanţă cu Ghidul Eatwell.

„Dovezile luate în considerare de către Comitetul consultativ științific pentru alimentație din raportul Carbohidrații și sănătatea subliniază faptul că o dieta saracă în carbohidraţi nu este de ajuns pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2.”

Aşadar, dieta low-carb nu poate preveni instalarea diebetului zaharat de tip 2, dar ajută celor deja suferinzi la scăderea glicemiei.

Cum să gestionăm și să reducem riscul de a face diabet zaharat de tip 2

Iată şase sfaturi de la Dr. David Cavan, specialist britanic şi consilier privind auto-controlul diabetului zaharat, autor al cărţii Reverse Your Diabetes: The Step-by-Step Plan to Take Control of Type 2 Diabetes ( Alungaţi Diabetul dumneavoastră: Planul pas cu pas pentru a prelua controlul diabetului de tip 2).

1.Limitați-vă la două băuturi alcoolice standard pe zi. Alcoolul este bogat în calorii şi poate duce la creşterea în greutate şi a riscului pentru diabet de tip 2. Consumul moderat de alcool este asociat cu un risc redus de diabet zaharat de tip 2. Vinurile dulci și unele beri este mai bine să fie evitate, deoarece poate avea conținut ridicat de zahăr sau de carbohidrați.

2. Beţi apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe și băuturi acidulate. Băuturile îndulcite cu zahăr cresc riscul de diabet zaharat de tip 2, inclusiv sucurile și piureuri de fructe. Cafeina poate fi benefică, dar numai ca ceai fără zahăr sau cafea – nu o cafea cu lapte sau cappuccino.

-Articolul continua mai jos-

3. Mâncaţi cel puțin trei porții de legume cu frunze verzi în fiecare zi. Acestea conţin vitamine, fibre şi sunt foarte scăzute în calorii. Legumele bogate în amidon, cum sunt cartofii e bine să fie consumate cel cu moderaţie, deoarece acestea pot avea un efect similar cu cel al zahărului şi să conducă la o creștere rapidă a glicemiei. Mai mult de trei felii de fructe pe zi nu par a proteja de diabetul de tip 2.

4. Ciuguliţi o felie de fruct, un pumn de nuci sau un iaurt fără zahăr. Sunt scăzute în glucoză, spre deosebire de biscuiți, batoane de ciocolată și prăjituri, care sunt bogate în zahar, grăsimi şi calorii.

5. Alege carnea de pasăre, peștele sau carnea slabă de culoare albă. Carnea roşie prelucrată, din mezeluri, de exemplu, este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2 şi unele forme de cancer. Mesele preparate cu carne proaspătă, neprelucratş, sunt de preferat meselor „fast-food” sau gata făcute, congelate.

6. Cumpăraţi cereale integrale, pâine, orez și paste. Pâinea albă și orezul alb sunt transformate în glucoză rapid; Consumul în exces de orez alb este asociat cu un risc crescut de diabet zaharat de tip 2.

Alice Valeria Micu

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari