Ministrul Sănătății vrea să schimbe contractele de management la spitalele care nu raportează infecțiile nozocomiale

Noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri ca doreste schimbarea prevederilor din contractele de management pentru spitale, care in prezent descurajeaza raportarea infectiilor nozocomiale.

Ministru Sanatatii a spus, in prima sa conferinta de presa, ca spera sa obtina „progrese semnificative” in ceea ce priveste realizarea celor trei spitale regionale, ale caror locatii sunt prevazute in prezent in Cluj, Iasi si Craiova, cu ajutorul banilor din Programul Operational Regional, in valoare de 150 milioane euro.

Ministrul a precizat ca are trei mari prioritati in mandatului sau: Medicamentele esentiale, Investitiile si Infectiile nozocomiale.

In ceea ce priveste medicamentele esentiale, un termen prin care Organizatia Mondiala a Sanatatii desemneaza medicamentele ieftine, care au existat pe piata in ultimii 10 – 20 de ani si pentru care nu exista dubii din punct de vedere al eficacitatii, Vlad Voiculescu a precizat ca a avut deja patru intalniri cu presedintele Autoritatii Nationale a Medicamentului si spera sa obtina in perioada urmatoare „progrese absolut semnificative”.

- Articolul continua mai jos-

„Ar vrea sa fie ultimul ministru care se confrunta cu lipsa de medicamente ieftine din spitale”, a spus acesta.

Referitor la investitii, ministrul a precizat ca sistemul se confrunta cu o infrastructura invechita, in special in ceea ce priveste spitalele, care pune „in pericol viata pacientului si a medicului, a personalului medical”.

In acest context, o „oportunitate” este reprezentata de Programul operational regional unde sunt alocate 150 milioane de euro pentru trei spitale regionale.

Si in acest domeniu ministrul spera in lunile urmatoare „progrese semnificative”.

In ceea ce priveste cele doua spitale demarate in parteneriat public privat, Marie Curie si CC Iliescu, Vlad Voiculescu a precizat ca nu se discuta aici de „spitale private” ci de „aceleasi spitale de stat care vor primi cladiri noi in care sa functioneze” si in care „actul medical ramane in totalita in sarcina statului”.

„Niciun copil tratat la Marie Curie si adult sau copil tratat la CC Iliescu nu va trebuie sa plateasca un cent”, a asigurat el.

- Articolul continua mai jos-

In fine, legat de a treia sa prioritate, infectiile nozocomiale, noul ministru a precizat ca se vor demara actiuni de control incrucisat la nivel national si teste de santiatiee pentru toate biocidele.

In acest context, esential este Planul national de prevenire si control al infectiilor nozocomiale si prima masura va viza schimbarea contractelor de management, in conditiile in care prin actualele prevederi „sub-raportarea infectiilor e incurajata” iar „managerii care raporteaza infectii sunt penalizati”.

Vlad Voiculescu a mai spus ca Ministerul Sanatatii va realiza un caiet de sarcini pentru achizitia centralizata a biocidelor pentru toate spitalele aflate in proprietatea ministerului. Achizitia va fi facuta prin unitatea de achizitii publice centralizate, institutie a ministerului. „Avem la minister unitatea de achizitii publice centralizate. Achizitioneaza citeva medicamente si echipamente medicale. Vom extinde aceasta lista in mod semnificativ”, a spus Vlad Voiculescu.

sursa: hotnews.ro

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari