fbpx
Acasă Ştiri Medicale Consumul a jumătate din cantitatea de sare recomandată de medici poate creşte...

Consumul a jumătate din cantitatea de sare recomandată de medici poate creşte riscul pentru atac de cord

Vedem zilnic avertizări cu privire la necesitatea reducerii consumului de sare, zahăr şi grăsimi, dar situaţia ar trebui nuanţată. În fapt, aceste avertizări se referă la cei cu tensiune arterială ridicată, în rest, specialiştii atrag atenţia că pentru o persoană sănătoasă, înjumătăţirea cantităţii zilnice de sare recomandată ar duce la creşterea riscului pentru un atac de cord.

Să mănânci mai puţin de trei grame de sare zilnic poate cauza serioase probleme de sănătate în viitor, potrivit unor studii recente, care au relevat faptul că această cantitate zilnică recomandată se adresează doar hipertensivilor.

În urma cercetărilor făcute pe un grup de peste 130000 de persoane s-a constatat că numărul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi chiar decese era crescut chiar în rândul celor care consumau sub cantitatea de sare zilnică recomandată.

Articolul continua mai jos

„În timp ce datele noastre evidenţiază importanţa reducerii aportului de sare de mare la persoanele cu hipertensiune arterială, acesta nu susţine reducerea aportului de sare până la niveluri scăzute”  afirmă Prof. Andrew Mente, epidemiolog la Universitatea canadiană McMaster din Hamilton, Ontario.

Dr Martin O’Donnell, Profesor Asociat la  Divisia de Medicină Internă Generală  şi  la Departamentul de Hematologie şi Tromboembolie  al Universităţii Mc Master susţine acelaşi lucru: „O abordare care recomandă moderaţie în consumul de sare, îndreptată în special către cei cu hipertensiune arterială este tot mai necesară”.

Studiile recente, în cadrul cărorar au fost luate în calcul date din 49 de țări, a încercat să găsească  relația dintre consumul de sare și  decese, afecţiuni cardiace şi accidente vasculare cerebrale şi felul în care ele diferă în randul persoanelor cu tensiune arterială crescută și normală .

Din studiile anterioare a reieşit faptul că aportul scăzut de sare este legat de un risc cardiovascular crescut și de mortalitate, chiar dacă acesta este asociat cu scăderea tensiunii arteriale.

„Întrebarea-cheie nu mai este dacă tensiunea arterială scade în urma consumului redus de sare, ci dacă această cantitate de sare mai scăzută duce la îmbunătăţirea sănătăţii” a mai afirmat Prof. Andrew Mente.
În schimb,  noile cercetari demonstrează ca riscurile asociate cu aportul de sare, atunci când acesta este de mai puțin de trei grame pe zi, sunt  în mod consistent independente de tensiunea arterială a unui pacient.

„Aportul scăzut de sodiu reduce tensiunea arterială într-o manieră  modestă, faţă de consumul mediu, dar aportul scazut de sodiu are și alte efecte, inclusiv creșteri adverse ale anumitor hormoni care pot anula şi chiar distruge orice beneficii” a mai spus Prof. Andrew Mente.

Cantităţi recomandate:
Sare: 6 grame zilnic
Zahăr: 30g. pentru adulţi, 19 grame pentru copii între 4-6 ani, 24 grame pentru copii între 7-10 ani.
Grăsimi saturate: 30 grame pentru bărbaţi, 20 grame pentru femei.

Sursa

Alice Valeria Micu

Alte articole:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,920FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Vrei să ai o inimă sănătoasă? Află totul despre colesterol

Echilibrul, mereu sinonim cu sănătatea Colesterolul este o grăsime. Una specială pentru noi, oamenii. Din...

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...

Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia....

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute. Celulita este una dintre cele mai...

Cancerul colorectal – Simptome, factori de risc, tratament

Cancerul colorectal definitie - Cancerul colorectal sau cancerul de colon reprezintă apariția unor celule...

Tulburarea obsesiv-compulsivă – Cauze, factori de risc, tratament

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC)? Tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) este o tulburare de anxietate caracterizată...