Consumul a jumătate din cantitatea de sare recomandată de medici poate creşte riscul pentru atac de cord

Vedem zilnic avertizări cu privire la necesitatea reducerii consumului de sare, zahăr şi grăsimi, dar situaţia ar trebui nuanţată. În fapt, aceste avertizări se referă la cei cu tensiune arterială ridicată, în rest, specialiştii atrag atenţia că pentru o persoană sănătoasă, înjumătăţirea cantităţii zilnice de sare recomandată ar duce la creşterea riscului pentru un atac de cord.

Să mănânci mai puţin de trei grame de sare zilnic poate cauza serioase probleme de sănătate în viitor, potrivit unor studii recente, care au relevat faptul că această cantitate zilnică recomandată se adresează doar hipertensivilor.

În urma cercetărilor făcute pe un grup de peste 130000 de persoane s-a constatat că numărul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale şi chiar decese era crescut chiar în rândul celor care consumau sub cantitatea de sare zilnică recomandată.

„În timp ce datele noastre evidenţiază importanţa reducerii aportului de sare de mare la persoanele cu hipertensiune arterială, acesta nu susţine reducerea aportului de sare până la niveluri scăzute”  afirmă Prof. Andrew Mente, epidemiolog la Universitatea canadiană McMaster din Hamilton, Ontario.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Dr Martin O’Donnell, Profesor Asociat la  Divisia de Medicină Internă Generală  şi  la Departamentul de Hematologie şi Tromboembolie  al Universităţii Mc Master susţine acelaşi lucru: „O abordare care recomandă moderaţie în consumul de sare, îndreptată în special către cei cu hipertensiune arterială este tot mai necesară”.

Studiile recente, în cadrul cărorar au fost luate în calcul date din 49 de țări, a încercat să găsească  relația dintre consumul de sare și  decese, afecţiuni cardiace şi accidente vasculare cerebrale şi felul în care ele diferă în randul persoanelor cu tensiune arterială crescută și normală .

Din studiile anterioare a reieşit faptul că aportul scăzut de sare este legat de un risc cardiovascular crescut și de mortalitate, chiar dacă acesta este asociat cu scăderea tensiunii arteriale.

„Întrebarea-cheie nu mai este dacă tensiunea arterială scade în urma consumului redus de sare, ci dacă această cantitate de sare mai scăzută duce la îmbunătăţirea sănătăţii” a mai afirmat Prof. Andrew Mente.
În schimb,  noile cercetari demonstrează ca riscurile asociate cu aportul de sare, atunci când acesta este de mai puțin de trei grame pe zi, sunt  în mod consistent independente de tensiunea arterială a unui pacient.

„Aportul scăzut de sodiu reduce tensiunea arterială într-o manieră  modestă, faţă de consumul mediu, dar aportul scazut de sodiu are și alte efecte, inclusiv creșteri adverse ale anumitor hormoni care pot anula şi chiar distruge orice beneficii” a mai spus Prof. Andrew Mente.

Cantităţi recomandate:
Sare: 6 grame zilnic
Zahăr: 30g. pentru adulţi, 19 grame pentru copii între 4-6 ani, 24 grame pentru copii între 7-10 ani.
Grăsimi saturate: 30 grame pentru bărbaţi, 20 grame pentru femei.

- Articolul continua mai jos-

Sursa

Alice Valeria Micu

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Părintele transplantului hepatic din România, prof. univ. dr. Irinel Popescu, Premiul pentru Excelență în Medicină, la Gala Elitelor Medicale

Marele Premiu al Galei Elitelor Medicale, ce s-a desfășurat anul acesta în Maramureș, a fost acordat academicianului prof. univ. dr. Irinel Popescu, Președintele Academiei...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...