VIDEO / După scandalul dezinfectanţilor diluaţi,în spitalele clujene se suflă acum şi în iaurt

Opt spitale din Cluj şi  Universitatea de Medicină şi Farmacie au achiziţionat dezinfectanţi diluaţi de la Hexipharma. După ce scandalul a luat amploare, unităţile medicale au scos din folosinţă aceste produse si acordă o atenţie sporită regulilor de igienă.

Scandalul dezinfectantilor care au pus in pericol viata pacientilor internati in spitalele din Romania ne-a facut pe toti sa ne punem semne de intrebare in legatura cu ceea ce se intampla cu instrumentarul medical, mai ales in sectiile de chirurgie. Medicii spun ca procesul prin care se curata si se dezinfecteaza instrumentele este unul complex, iar nerespectarea procedurilor sau folosirea unor substante neconforme pot fi extrem de  periculoase.

prof. dr. BODISZ GHEORGHE, director medical Spitalul de Recuperare Cluj: Teoretic exista eventual pericolul de a transmite infectii de la un pacient la altul, mai ales stafilococ, infectii de plaga, care sa fie transmise prin instrumente nesterile, eventual hepatite B si C, sau in cazuri foarte rare HIV.

Asadar, pentru a evita infestarea, dezinfectia este vitala. De exemplu, la Spitalul de Recuperare din Cluj Napoca, instrumentele ies din sala de operatie intr-un vas umplut cu dezinfectant. Apoi, procesul de sterilizare se realizeaza in trei etape.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

dr. Bodizs Gheorghe, director medical Spitalul de Recuperare Cluj: Este etapa de spalare, etapa se face si manual si cu aparate automate, avem doua aparate de spalat instrumente automat in care iarasi exista o etapa de dezinfectie de data asta prin caldura. Aceste instrumente sau pense, foarfeci, tot ce se foloseste in timpul unei operatii apoi sunt ambalate in ambalaje speciale care permit sterilizarea lor la cald. Aceasta sterilizare are loc la temperaturi de pana la 130 de grade si presiune foarte mare. Prin aceasta metoda sterilizarea devine completa.

Fiecare pas este esential pentru a nu se raspandi bacteriile de la un pacient la altul. Exista insa si instrumente din plastic care nu rezista la temperaturi ridicate si care  pot fi dezinfectate doar cu solutii speciale.

In Cluj,opt spitale au folosit produsele Hexipharma. In momentul in care s-a aflat despre faptul ca sunt diluate, acestea au fost retrase imediat.

In urma scandalului cu dezinfectantii diluati, ministrul clujean al Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu si-a dat demisia.

sursa: TVR Cluj

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...