VIDEO / După scandalul dezinfectanţilor diluaţi,în spitalele clujene se suflă acum şi în iaurt

Opt spitale din Cluj şi  Universitatea de Medicină şi Farmacie au achiziţionat dezinfectanţi diluaţi de la Hexipharma. După ce scandalul a luat amploare, unităţile medicale au scos din folosinţă aceste produse si acordă o atenţie sporită regulilor de igienă.

Scandalul dezinfectantilor care au pus in pericol viata pacientilor internati in spitalele din Romania ne-a facut pe toti sa ne punem semne de intrebare in legatura cu ceea ce se intampla cu instrumentarul medical, mai ales in sectiile de chirurgie. Medicii spun ca procesul prin care se curata si se dezinfecteaza instrumentele este unul complex, iar nerespectarea procedurilor sau folosirea unor substante neconforme pot fi extrem de  periculoase.

prof. dr. BODISZ GHEORGHE, director medical Spitalul de Recuperare Cluj: Teoretic exista eventual pericolul de a transmite infectii de la un pacient la altul, mai ales stafilococ, infectii de plaga, care sa fie transmise prin instrumente nesterile, eventual hepatite B si C, sau in cazuri foarte rare HIV.

Asadar, pentru a evita infestarea, dezinfectia este vitala. De exemplu, la Spitalul de Recuperare din Cluj Napoca, instrumentele ies din sala de operatie intr-un vas umplut cu dezinfectant. Apoi, procesul de sterilizare se realizeaza in trei etape.

- Articolul continua mai jos-

dr. Bodizs Gheorghe, director medical Spitalul de Recuperare Cluj: Este etapa de spalare, etapa se face si manual si cu aparate automate, avem doua aparate de spalat instrumente automat in care iarasi exista o etapa de dezinfectie de data asta prin caldura. Aceste instrumente sau pense, foarfeci, tot ce se foloseste in timpul unei operatii apoi sunt ambalate in ambalaje speciale care permit sterilizarea lor la cald. Aceasta sterilizare are loc la temperaturi de pana la 130 de grade si presiune foarte mare. Prin aceasta metoda sterilizarea devine completa.

Fiecare pas este esential pentru a nu se raspandi bacteriile de la un pacient la altul. Exista insa si instrumente din plastic care nu rezista la temperaturi ridicate si care  pot fi dezinfectate doar cu solutii speciale.

In Cluj,opt spitale au folosit produsele Hexipharma. In momentul in care s-a aflat despre faptul ca sunt diluate, acestea au fost retrase imediat.

In urma scandalului cu dezinfectantii diluati, ministrul clujean al Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu si-a dat demisia.

sursa: TVR Cluj

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari