Clujenii stau mai bine cu tensiunea decât media românilor

Incidenţa hipertensiuni arteriale în Cluj-Napoca este sub media naţională, dar există o incidenţă mai mare în regiunea de nord-vest, conform unul studiu al Societăţii Române de Hipertensiune.

„Prevalența hipertensiunii la populația adultă din România se află pe o pantă ascendentă, potrivit rezultatelor interimare ale celui mai recent Studiu Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale și a Riscului Cardiovascular în România – SEPHAR III, derulat de către Societatea Română de Hipertensiune. 49.5% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani sunt hipertensivi, conform rezultatelor analizate pentru 86% dintre subiecții înrolați în studiu. Precedenta ediție a studiului SEPHAR, desfășurată în 2012, a indicat o prevalență a hipertensiunii arteriale, la nivelul întregii de țări, de 40.4%. În Cluj-Napoca, datele preliminare relevă o prevalență a hipertensiunii arteriale sub media națională: 46.2% – cea mai scăzută comparativ cu Timișoara (55.6%), București (50.6%) și Iași (47.4%). Regiunea Nord-Vest înregistrează o prevalență de 50.7%, situându-se deasupra mediei naționale, la fel ca și regiunile Vest (58.3%), Sud-Vest (53.2%) și București-Ilfov (51.9%). Pe de altă parte, zonele cu prevalențele cele mai scăzute sunt Centru (47.4%), Sud (46.7%) și Sud-Est (44.3%)”, arată specialiştii Societăţii Române de Hipertensiune.

Potrivit specialiştilor, hipertensiunea arterială este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare şi cauza celui mai ridicat număr de decese în România şi-n lume, dar ea poate fi combătută cu un stil de viaţă sănătos.

Nelu Pop

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari