Prof. dr. Nicolae Hâncu: Alimentația nesănătoasă, cel mai mare ucigaș al omului mileniului III

Prof. dr. Nicolae Hâncu, expert in nutritie, diabet, obezitate, trage un semnal de alarmă asupra influenței negative pe care alimentația nesănătoasă poate să o aibă asupra noastră. Alimentația reprezintă cauza principală pentru nenumărate boli, care duc la milioane de decese anual. O alimentație sănătoasă ne poate ajuta să ne menținem sănătatea, și este garantul unei vieții lungi și frumoase.

Alimentaţia Sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente şi preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale şi, eventual, 2-3 gustări. Scopul Alimentaţiei Sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv.

Influenţa alimentaţiei asupra oganismului poate fi benefică datorită alimentaţiei sănătoase sau extrem de dăunătoare, cauzată de alimentaţia nesănătoasă.

Ce este alimentația sănătoasă?

Prof. dr. Nicolae Hâncu – Alimentaţia Sănătoasă înseamnă un consum moderat, dar variat, de alimente și preparate culinare pe care le dorim apetisante, gustoase şi sigure, repartizate în 3 mese principale și eventual, 2-3 gustări. Scopul Alimentaţiei Sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv. Echilibrul caloric înseamnă asigurarea energiei de care avem nevoie, prin a corespunzător de calorii. Echilibrul nutriţional se referă la prezenţa în hrana noastră a substanțelor nutritive în următoarele proporţii: glucide (hidraţi de carbon) aproximativ 50-55%, proteine 15-20% și (grăsimi) 30-35%. Acestea atrag după ele cantităţi normale de vitamine şi substanţe minerale dintre care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5 g/zi, iar cel de lichide necalorice 2-3 litri/zi.

- Articolul continua mai jos-

Calitatea vieţii, în toate aspectele sale, este şi ea influenţată de Alimentaţia Sănătoasă: de la capacitatea de muncă fizică sau intelectuală, la gândirea pozitivă, creaţie, procreaţie sau competitivitate. Sănătatea şi calitatea vieţii sunt strâns legate, generând caracteristica stare de bine. Alături de silueta corporală şi echilibrul comportamental, ea conferă fiecăruia o mare satisfacţie.

Beneficiile alimentaţiei sănătoase

Prof. dr. Nicolae Hâncu – Dacă Alimentaţia Sănătoasă intră în viaţa noastră de zi cu zi, pentru totdeauna, beneficiile sale sunt uriaşe:
Cu ajutorul ei ne menţinem sănătatea.
Calitatea vieţii va fi foarte bună.
Vom trăi mai mult şi departe de boli.
Promovarea (menţinerea) sănătăţii este probabil cel mai important beneficiu al Alimentaţiei Sănătoase. Lipsa bolilor ne face viguroşi, rezistenţi la provocările vieţii şi in coabitarea cu stresul psiho-social.

În mod neîndoielnic, frumuseţea vieţii depinde şi de Alimentaţia Sănătoasă.

Alimentația nesănătoasă ucide anual 14 milioane de oameni

Alimentația nesănătoasă are efecte profund negative asupra noastră. Principala cauză de mortalitate în lume este alimentația nesănătoasă, aceasta provoacă 14 milioane de decese anual.

Rezultă că stilul de viaţă nesănătos acţionează de fapt ca un grup de criminali, iar cel mai mare ucigaş al omului mileniului 3 este alimentaţia nesănătoasă.

- Articolul continua mai jos-

Alte consecinţe ale alimentaţiei nesănătoase sunt: Creşterea riscului de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabet zaharat, obezitate cancer, hipertensiune arterială, osteoporoză, carii dentare, afectarea globală a sănătăţii, scăderea calităţii vieţii şi scurtarea ei.

Alimentaţia nesănătoasă scurtează viaţa, o umple de boli şi de neputinţă!

Prof. dr. Nicolae Hâncu – Mâncatul, cea mai mare plăcere a oamenilor. Cum ne provoacă nutriția?
Americanii au spus că sunt trei mari plăceri, a mânca, sexul și plăcerea de a-I conduce pe ceilalți.

”Sigur că a mânca este o mare plăcere, astfel că ne provoacă. Dar ne mai provoacă și dintr-un alt motiv și anume, alimentația, nutriția este strâns legată de sănătate. În mod normal, ne place să mâncăm pentru a ne satisface foamea, pofta sau gustul, dar şi pentru a trăi sănătos, ştiind că hrana este factorul cel mai important care ne influenţează traiul, în bine sau în rău. Un mare ziarist a scris o carte, în care menționa că multe persoane după o anumită vârstă au o celulă canceroasă în corp, dar nu toți fac cancer. Drumul de la celula canceroasă la cancer trece de multe ori prin nutriție. Nutriția ne provoacă pe noi toți. Nu există pământean care să nu fie provocat de nutriție. Nutriția provoacă prin foame, dar și prin lucruri care nu sunt întotdeauna firești. Provocarea vine printr-o ofertă extraordinară a societății de consum din care facem parte. La televizor vedem spoturi în care ni se spune să nu abuzăm de grăsimi, de zahăr, de sare, după care se schimbă brusc și ne arată reclame pentru ciocolată, patiserie, produse ale multinaționale le prețuri extrem de avantajoase”, a declarat profesorul Hâncu

Cum reacționăm în fața provocării nutriției?

Prof. dr. Nicolae Hâncu a explicat că sunt două modalități prin care putem face față provocărilor nutriției, alimentația sănătoasă sau alimentația nesănătoasă.

”Victor Hugo spunea că există în viață o singură dragoste sinceră, dragostea pentru mâncare.Prin profesie îmi dau seama de victimele dragostei pentru mâncare și trebuie să facem față acestor provocări. În fața provocărilor nutriției putem reacționa în două feluri, firesc cu o atitudine pozitivă și una negativă. Atitudinea pozitivă ar fi să mâncăm sănătos. Nutriția sănătoasă să fie parte din viața noastră de zi cu zi. A mânca sănătos este o problemă de învățare. Dar de la conceptul teoretic la aplicarea în viața de zi cu zi este un pas foarte greu, mai ales că vorbim de o mare plăcere a omului. Un savant genial, Pavlov, a definit nutriția ca cel mai important factor extern care influențează sănătatea omului. Dacă este așa, noi trebuie să învățăm nutriția. Este uimitor faptul că nu se învață nutriția, aceasta trebuia învățată de la grădință și apoi toată viața. Trebuie să învățăm ce înseamnă caloriile, ce înseamnă alimentele. Sunt în continuare un partizan al faimoaselor piramide aimentare, deși unii spun că nu mai sunt la modă. Dar eu cred că trebuie să avem tot timpul o imagine a ceea ce mâncăm. Nu toți au capacitatea să realizeze dintr-o lectură despre nutriție că ei se încadrează într-o anumită categorie și singuri poți să își calculeze aportul caloric. Greutatea corporală este unul dintre parametrii cei mai importanți pe care fiecare dintre noi poate să îl urmărească și vedem dacă mâncăm corect sau nu mâncăm corect”, a declarat Prof. dr. Nicolae Hâncu.

Alte articole:

-Articolul continua mai jos-

Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari