Campania „Prevenţie şi Educaţie pentru Sănătate”, în comuna Bradu

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au derulat, joi, ediţia cu numărul 50 a campaniei „Preventie si Educatie pentru Sanatate”, în comuna Bradu, din judeţul Argeş. Un medic stomatolog, un fizioterapeut şi un psihoterapeut le-au predat celor 140 de copii ai şcolii din Bradu lecţii necesare pentru sănătate şi conduită. La finalul sesiunii de comunicări, elevii au primit din partea voluntarilor multe dulciuri şi pastă de dinţi din partea Colgate România.

„De fiecare data cand vine vorba despre bullying, recunosc ca sunt foarte bucuroasa sa vad copiii foarte interesati, curiosi, care cunosc fenomenul, insa, nu stiu exact cum se numeste si ce au de facut. Cu ocazia acestor campanii afla care este numele si ce sa faca atunci cand observa agresiuni fizice, verbale, intre colegii lor sau chiar atunci cand ei fac astfel de lucruri. Este important ca ei sa cunoasca aceste notiuni deoarece doar prin a cunoaste ce se intampla, putem preveni sau putem corecta macar fenomenul, plus ca efectele unor astfel de agresiuni sunt devastatoare asupra performantelor scolare si ne dorim elevi pregatiti pentru o viata sanatoasa. Daca un copil este in zona agresorului, va repeta comportamentul daca noi nu il corectam si vom avea un adult care va agresa la randul sau alti adulti, iar daca este victima se va putea izola, se va retrage in tristate, lucrurile putand sa ajunga atat de departe pana la refuzul de a mai merge la scoala sau de a mai vrea sa mai invete”, a atras atentia Raluca Simion, psihoterapeut.

„Astazi, am avut o activitate intr-un loc minunat, cu oameni minunati, unde am incercat sa ii ajutam pe copii sa afle cat mai multe informatii despre ceea ce inseamna sanatatea dentara in perioada de crestere si ce impact major are lucrul acesta pentru sanatatea vietii de adult. Este foarte important ca in aceasta perioada copilul sa constientizeze igiena facuta permanent, sa constientizeze o alimentatie corecta. Desi, aceste lucruri se aud mereu, copiii nu reusesc sa puna in practica informatiile pe care le primesc de la televizor sau de la parinti. In momentul in care ca si doctor mergi si le vorbesti si le dai detalii, atunci copiii devin mult mai receptivi si reusesc sa si puna in practica informatiile”, a declarat Georgeta Mihu, medic stomatolog.

Copiii au fost încântaţi de vizita specialiştilor-voluntari şi au fost tot timpul activi, adresând numeroase întrebări invitaţilor.

- Articolul continua mai jos-

„Ca de fiecare data la toate actiunile la care am participat si iata, s-au facut 50, am intalnit tineri din foarte multe medii, iar cei din mediul rural sunt cei mai receptivi, cei mai draguti, cei mai entuziasti, participa cu mare placere la intalnirile noastre. Le-am vorbit despre cateva reguli de igiena generala si in principal despre igiena posturala, o problema cu care ne confruntam din ce in ce mai des din cauza unei statici, unei posture gresite, atat la scoala, cat si acasa. Am venit cu 2-3 exercitii, foarte simple si foarte utile ca sa sparga din monotonia posturarii gresite si sa contrabalanseze tot ce e gresit. Aceste tehnici simple ii ajuta sa decontractureze musculatura spatelui, sa aibe o imagine corecta asupra propriului corp. Pana la urma, proprii doctori suntem chiar noi, suntem atenti la cum stam, ne indreptam si astfel vom fi sanatosi”, a punctat Gelu Costache, profesor de Instruire Clinca.

„A fost o activitate incununata de succes, suntem, aici, pentru prima data, in comuna Bradu, din judetul Arges. Au fost prezenti atat copiii de la gradinita, cat si cei din ciclul gimnazial, cu totii au fost foarte interesati de subiectele prezentate de medicii voluntari, au pus multe intrebari acestora. Interesul lor a fost maxim pentru fenomenul de bullying, un fenomen tot mai extins in scolile din tara. Aceasta campanie este foarte utila, copiii trebuie sa invete de mici aceste deprinderi care ii vor ajuta la maturitate. Dezvoltarea tehnologiei nu a facut lucrurile mai usoare, ci a adus complicatii in viata copiilor, ei petrecand mai mult timp pe tableta decat bucurandu-se de copilarie”, a subliniat Danut Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Activităţile derulate de către specialiştii-voluntari în cadrul campaniei „Preventie si Educatie pentru Sanatate” au fost foarte bine apreciate de către gazde. Profesor Cristiana Voicu, directorul Scolii Generale „Mihai Eminescu” Bradu, a declarat: „Initiativa Patriarhiei Romane este o initiativa buna care vine in sprijinul elevilor pentru a preveni inainte de a se imbolnavi. Activitatea de astazi este o activitate interesanta, au fost utile si sfaturile medicului stomatolog si ale nutritionistului, dar si ale psihologului. Este foarte important ca acesti copii sa isi insuseasca deprinderile de a manca sanatos si de a avea o igiena corespunzatoare. Este important sa invete despre agresiunea din scoala, ca nu e permisa nici in scoala, nici acasa. Violenta, nici verbala si nici fizica, nu este utila. Este important ca acesti copiii sa stie ca violenta nu este buna, ca trebuie sa anunte profesorul, parintele daca sunt agresati”.

De asemenea, Dan Stroe, primarul comunei Bradu, a sustinut: „Ne bucuram ca localitatea noastra a fost parte a acestui proiect. Este o actiune care vine in sprijinul copiilor, le explica ce inseamna alimentatia sanatoasa, pentru a fi capabili sa aiba o viata sanatoasa. Sunt binevenite actiunile de acest gen”.

Ca de fiecare dată, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost sprijiniţi în organizarea acţiunii de preotul din zona vizitată.

„Beneficiarii acestui proiect sunt copiii, asa cum am constatat si astazi se bucura de fiecare data cand in mijlocul lor poposeste cineva, se bucura de informatiile primate, speram sa le fie de folos pe parcursul vietii, sa le impartaseasca la randul lor in comunitatea in care vietuiesc si in familiile lor”, a concluzionat preotul Grigore Marian, de la Parohia Buna Vestire, Comuna Bradu, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari