Soluții pentru pacienții care necesită îngrijire de lungă durată. O sugestie: „spitalele-cămin”

Pentru pacienții care necesită îngrijire de lungă durată ar trebui să existe niște „spitale-cămin”, unde îngrijirea să fie asigurată de personal medical, susține dr. Adela Golea, director medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca și șeful disciplinei de Medicina de Urgență. Acești pacienți nu pot fi îngrijiți de membrii familiei pentru că, de multe ori, aceștia sunt depășiți de situație.

„La îngrijirea de lungă durată ar trebui să fie niște spitale cămin, dar cu personal medical, pentru că ei au tot felul de dispozitive care îi ajută să supraviețuiască pe aceste persoane care trebuie îngrijite medical. Aceștia sunt în general, pacienții care rămân la UPU și la terapie intensivă pentru că nu ai unde să îi trimiți; ei au trecut de faza acută, dar dacă îl trimiți acasă, vin înapoi pentru că cei din familie nu știu, nu pot și nu este normal să îi îngrijească. Există în Cluj spitalul Polaris care mai preia un tip de astfel de pacienți, dar Casa de Asigurări acoperă o parte din cheltuieli, restul e destul de mult de plată și, în general, pătura medie nu își permite să acopere aceste costuri. În rest, nu avem unde să îi trimitem”, a precizat dr. Adela Golea, director medical  al SCJU, medic primar medicină de urgență.

Potrivit directorului medical, situația trebuie privită în ansamblu. În plus, începe să crească media de vârsta a populației si trebuie acordată o atenție sporită patologiei pacienților octogenari.

„Aceste gen de pacienți rămân la noi la un moment dat, încercăm să vedem dacă au pe cineva din familie cu care poți colabora, care să înțeleagă să facă ce este de făcut. Mai există la Casă o formă de asistenți la domiciliu pentru un număr de zile pe an, dar nu toate asistentele care lucrează acolo au acest training care este ceva între asistență medicală și terapie intensivă, deci nu toate știu să îngrijească astfel de bolnavi și atunci aceștia revin cu complicații care trebuie din nou tratate. De aceea multe lucruri trebuie schimbate și trebuie privite în ansamblu pentru că nu toate sunt numai probleme medicale. Va trebui să învățăm să îngrijim bătrâni pentru că începe să crească vârsta, ceea ce e un lucru îmbucurător, dar atunci apare și patologia de vârstă de peste 80 de ani. Ei au patologii care nu necesită neapărat spitalizare, necesită mai mult nursing și îngrijire, dar dacă aceasta nu este aplicată la timp, fac complicații care evoluează nefast și în care trebuie să investești foarte mult pentru că este un organism cu multe probleme. O gripă o duci pe picioare la 30 de ani dar dacă același lucru se întâmplă la 80 de ani, el poate intra în comă și atunci trebuie să îl asiști. Problemele sunt puțin complexe, de multe ori oamenii văd numai partea medicală sau doar faptul că cineva nu vrea să îl interneze, dar unele lucruri nu țin doar de partea medicală”, a explicat directorul medical  al SCJU.

- Articolul continua mai jos-

În cazul urgențelor este nevoie de colaborarea specialiștilor și ierarhizarea tratamentului.

„Spitalul Regional ar rezolva o problemă majoră pentru acut și pentru cazurile complexe interdisciplinare. Dar urgențele adevărate nu sunt doar de o specialitate, ai nevoie de mai mulți specialiști, indiferent de vârsta pacientului și ai nevoie de decizie prin colaborarea specialiștilor și să ierarhizezi tratamentul: cine are prioritate, care este patologia care amenință cel mai mult viața, care se poate trata concomitent sau mai târziu sau o poți temporiza puțin. Uneori este greu de înțeles și omul se plânge, în general, de problemă acută. Noi împărțim urgențele în două categorii: care are doar patologia de urgență și în rest e sănătos și cel care are patologia de urgență, dar vine cu istoricul său medical, care se poate decompensa pe toate bolile pe care le mai are. Și atunci ai nevoie de ceilalți specialiști și uneori e complicat. Pentru pacient și pentru aparținători e greu de înțeles acest lucru, uneori însă el suferă și în acele momente îi este mai greu să înțeleagă aceste lucruri. Problema este că impactul se revarsă de obicei în medicul curant care nu are nici o vină; ar avea o vină dacă nu si-a făcut bine planul lui de tratament. Dar faptul că el nu poate să aducă din clădire de la nu știu ce distanță alți colegi cu el, nu este vina lui.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari