Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale societatii moderne, caracterizata prin tulburari ale metabolismului glucidic, lipidic si al proteinelor.  Poate avea cauze multiple care duc  la scaderea secretiei de insulina de la nivelul pancreasului, rezistenta la actiunea insulinei in tesuturile periferice  sau ambele.

Epidemiologie

Diabetul zaharat se cunoaste din antichitate. Date propriu zise exista din prima parte a acestui secol. La nivel mondial, numărul pacienților cu diabet zaharat a crescut în ultimii 2 ani .

Primul studiu epidemiologic național de prevalență a diabetului,  prediabetului,  supraponderalității și obezității, dislipidemiei, hiperuricemiei și a bolilor cronice renale, „PREDATOR”,  demonstrează că în România diabetul este o patologie care atrage atenția.  Studiul epidemiologic a relevat faptul că prevalența diabetului în România este de 11,6%, iar prevalența prediabetului este de 18,4%. În plus, s-a constatat că la nivelul medicilor de familie 79,3% dintre pacienții diabetici erau luați în evidență,  iar 20,69% au fost pacienți nou diagnosticați. Ceea ce înseamnă că în România sunt 1.500.000 de pacienți cu diabet zaharat tip 2.

Clasificare

Diabetul zaharat de  tip 1 cu distructie aproape completa a celulelor beta pancreatice, secretoare de insulina,  in care sunt implicati factori genetici , imunologici si de mediu

- Articolul continua mai jos-

Diabetul zaharat de tip 2 in care poate predomina rezistenta la insulina sau deficitul secretor al celulelor beta pancreatice

Alte tipuri specifice de diabet zaharat – secundar altor boli

Diabet gestational – de sarcina

Diagnostic

Un diagnostic precoce al diabetului este esential deoarece previne aparitia complicatiilor de temut , tacute , la care pot ajunge pacientii. Acest lucru este posibil printr-un screening precoce al bolii.

Screening-ul este important la persoanele care nu prezinta simptome dar care sunt supraponderali sau obeze si au factori de risc- varsta peste 45 ani, rude grad 1 cu diabet, au avut la nastere peste 4kg, alte afectiuni-HTA ,dislipidemii,  etc

In 50% din cazuri, pacientii nu acuza niciun simptom, boala descoperindu-se intamplator.

- Articolul continua mai jos-

In alte 50% din cazuri sunt prezente:

  • poliurie – pacientul urineaza des si in cantitate mare
  • polidipsie – pacientul bea mai multa apa decat in mod obisnuit
  •  polifagie – mananca o cantitate anormal de mare de alimente
  •  scadere in greutate – cu toate ca mananca mai mult
  •  oboseala, scaderea fortei fizice si intelectuale

Analiza de laborator care trebuie facuta este glicemia din sange venos, dimineata, pe namancate, dupa cel putin 8 ore repaus alimentar. O valoare mai mare sau egala cu 126mg/dl la 2 determinari in zile diferite pune diagnosticul de diabet zaharat.

De asemenea valorile intre 110 si 125mg/dl evidentiaza starea de prediabet . Aceste persoane au un risc crescut de a dezvolta in urmatorii ani DZ tip 2si/sau boli cardiovasculare.

Tratament diabetul zaharat

Educatia terapeutica a pacientului cu diabet trebuie facuta in echipa cu medicul diabetolog, asistenta medicala, dietetician, psiholog.

Optimizarea stilului de viata alaturi de diversele scheme de tratament este esentiala pentru obtinerea unor valori ale glicemiei si prevenirii complicatiilor de temut ale bolii.

Este foarte important ca pacientul sa fie constient ca renuntarea la obiceiurile nesanatoase de a se alimenta, la fumat, la reducerea consumului de alcool si inceperea activitatii fizice in functie de toleranta fiecaruia , se vor desfasura de-a lungul intregii vieti si nu pana la obtinerea valorilor glicemiilor normale.

Autor: Micu Mihnea-Lucian, student in anul 2 la medicina generală.

Alte articole:

Diabetul pediatric afectează peste 3000 de copii și tineri din România

-Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari