CMMB şi asociaţiile de pacienţi cer urgentarea înfiinţării registrelor naţionale în sistemul de sănătate

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a organizat o nouă întâlnire cu reprezentanţii principalelor asociaţii de pacienţi. Grupul de lucru alcătuit din conducerea CMMB şi reprezentanţii pacienţilor, aflat la a patra întâlnire, a analizat tematica legată de registrele naţionale de boli. Pacienţii cer înfiinţarea registrelor, coordonate de către societăţile medicale profesionale.

Şi conducerea CMMB consideră înfiinţarea registrelor drept o prioritate în sistemul de sănătate românesc. Aceste instrumente moderne de evidenţă ar ajuta autorităţile în cunoaşterea numărului real de pacienţi cu o anumită patologie, ar permite urmărirea costurilor generate de o anumită afecţiune, şi ar fundamenta alocarea de resurse (medicamente, dispozitive etc) care trebuie asigurate pentru respectiva patologie. Astfel, ar permite fundamentarea deciziilor medicale şi administrative în favoarea pacienţilor.

Ca urmare, CMMB şi reprezentanţii pacienţilor au decis să îşi coordoneze eforturile, într-un demers comun adresat Ministerului Sănătăţii, solicitând fermitate din partea autorităţilor pentru ca programele prin care se realizează sistemul de registre să se încadreze în termenele stabilite de finanţator (Comisia Europeană).

O altă temă discutată a fost legată de îmbunătăţirea dimensiunii psihologice a consultului medical. S-a convenit ca la Conferinţa ştiinţifică a CMMB de anul viitor să fie organizată o sesiune specială dedicată pacienţilor privind impactul socio-emoţional al bolilor grave.

- Articolul continua mai jos-

Un alt subiect în care pacienţii şi medicii din Bucureşti vor face front comun se referă la angajarea registratorilor medicali în spitale, precum şi a psihologilor clinicieni. Nevoia unui sprijin psihologic înainte, în timpul şi după tratamente medicale cu impact emoţional puternic, este resimţită atât de pacienţi, cât şi de medici. Medicii constată că expertiza profesională a psihologilor îi ajută la creşterea complianţei terapeutice, la îmbunătăţirea relaţiei medic-pacient şi, mai ales, oferă pacienţilor echilibru emoţional în momente grele ale existenţei. Registratorii medicali, pe de altă parte, degrevează medicii de unele sarcini birocratice, permiţând canalizarea eforturilor acestora pentru tratarea bolnavilor, atenuând, astfel, criza de medici din unele specialităţi şi economisind resursele spitalului.

Reprezentanţii pacienţilor şi cei ai medicilor din Bucureşti au decis să militeze împreună, atât în relaţia cu decidenţii, cât şi în spaţiul public, pentru ca numărul posturilor de psiholog şi registrator medical din unităţile medeicale să crească. Ţinând cont de impactul social al bolilor, conducerea CMMB, la semnalarea asociaţiilor de pacienţi, a decis să deschidă dialogul cu reprezentanţii profesiei de asistent social, prin invitarea la un grup comun de lucru a conducerii Colegiului Asistenţilor Sociali.

La masa rotundă au participat prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele CMMB; prof. dr. Bogdan Popescu; vicepreşedinte CMMB; conf. dr. Horia Bumbea, vicepreşedinte CMMB; reprezentanţi ai Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), ai Alianţei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, ai Asociaţiei Pavel, Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi-drog Rezistentă, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Asociaţiei Pacienţilor cu Tumori Neuroendocrine din România, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Pacienţilor Afectaţi HIV/SIDA, Asociaţia Transplantaţilor din România şi Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari