Campanie pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente

Un grup de farmacii independente, reunite în Federația Farmaciilor Independente din România, demarează campania „Siguranţa contează! Raportează o reacţie adversă” prin care doreşte să sublinieze importanţa raportării reacţiilor adverse.

Farmaciile implicate rămân dedicate crezului lor de a informa şi educa pacienţii în legătură cu administrarea corectă şi în siguranţă a medicamentelor şi demarează o nouă campanie care are rolul de conştientizare a pacienţilor în ceea ce priveşte reacţiile adverse.

Medicamentele produc efecte terapeutice şi sunt calea de tratare principală a bolilor oamenilor. Cu toate acestea, fiecare pacient trebuie să fie conştient că orice medicament poate produce efecte nedorite sau manifestări neplăcute, numite efecte sau reacţii adverse. În majoritatea lor acestea sunt minore, însă există posibilitatea ca unele dintre ele să fie grave. Reacţiile nu sunt întotdeauna imediate, ci pot apărea şi la luni sau chiar ani distanţă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a definit reacţiile adverse ca „răspunsuri nocive și neintenționate la medicamente care apar la dozele utilizate în mod obișnuit la om pentru profilaxia, diagnosticarea sau terapia bolii”.

- Articolul continua mai jos-

Ele pot apărea la administrarea celor mai uzuale medicamente şi chiar după o utilizare îndelungată a unui anumit medicament. Se estimează că în jur de 5% până la 7% dintre toate spitalizările sunt cauzate de reacţiile adverse, iar 10% până la 20% dintre toți pacienții spitalizați prezintă o reacţie adversă în timpul internării.

Raportarea reacţiilor adverse este esenţială pentru realizarea de medicamente mai sigure. Cu fiecare reacţie adversă raportată, baza de date a informaţiilor despre un anumit medicament creşte şi cercetările suplimentare fac să apară versiuni mai sigure ale acelui medicament sau, dimpotrivă, să fie retras de pe piaţă.

Campania derulată de grupul de farmacii independente Ethica este realizată în colaborare cu CCIM (Centrul de Cercetări privind Informarea asupra Medicamentului) de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi se bazează pe informarea pacienţilor prin flyere oferite gratuit în farmacie şi formulare de raportare a reacţiilor adverse.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari