Proteste ale angajaților din sistemul sanitar

În ultima perioadă, angajații mai multor spitale din țară au protestat față de diminuarea sporurilor ce a determinat o scăderea a salariilor.

Câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală au protestat azi pentru a opta zi consecutiv. Acestora li s-a oferit un spor de 55%, însă ei spunu că nu vor accepta mai puțin de 85%.

„Eu lucrez în laborator de bacterologie, cu riscul cel mai ridicat. Este inacceptabil să primesc 55%. Lucrăm cu bacterii. Vom continua protestele până când vom obţine cel puţin 85%, iar dacă nu se va ajunge la o soluţie vom merge în instanţă să ne cerem drepturile. Noi nu acceptăm mai puţin Am chemat-o şi pe doamna ministru să vină să vadă laboratoarele, condiţiile în care lucrăm”, a afirmat o asistentă medicală participantă la protest, potrivit news.ro.

Noi proteste ale angajaţilor au avut loc marţi, pentru a doua zi consecutiv, şi la Spitalul de Urgenţă Craiova, din cauza diminuării sporurilor cu până la 50%. Ei spun că vor declanşa greva generală dacă revendicările nu le vor fi soluţionate în 48 de ore.

- Articolul continua mai jos-

Ministerul Sănătății a emis o circulară către direcțiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităților sanitare din țară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an.

„Este o soluție de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate față de luna trecută”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

O soluție pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate și eliminarea situațiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată după obținerea unei situații exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unitățile sanitare.

„Am stabilit astăzi cu reprezentanții sindicatelor din sănătate că vom analiza împreună soluțiile. Voi relua unele propuneri pe care le-am expus și acum o lună, dar au fost respinse atunci. Astăzi am înțeles că liderii sindicali le iau în calcul ca posibilă variantă de rezolvare a situației. Cel mai important lucru este că problemele legate de salarizarea din sănătate să fie rezolvate.”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari