Salvaţi Copiii anunţă dotarea Maternităţii Filantropia din Craiova

Naşterea într-o maternitate dotată cu aparatură vitală îngrijirii prompte şi adecvate a prematurilor este o garanţie pentru viaţă. Tocmai de aceea, Salvaţi Copiii România anunţă dotarea secţiei de neonatologie a Spitalului Municipal Filantropia din Craiova. De acum, medicii vor avea la dispoziţie opt monitoare de funcţii vitale şi două lămpi de fototerapie, în valoare totală de 12.400 de euro. În total, din 2013 şi până în prezent, Salvaţi Copiii România a făcut donaţii totale de 77.500 euro în judeţul Dolj, şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Spitalul Municipal Segarcea, ceea ce a contribuit semnificativ la scăderea ratei mortalităţii infatile la 6 la mia de născuţi vii, mai mică decât media pe ţară.

Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova a preluat, în 2017, toate naşterile din Craiova, dar şi cazurile grave din întreg judeţul Dolj (în total, 3.437 de naşteri, dintre care 360 premature, cu 133 de nou-născuţi sub 1.500 de grame), cât timp maternitatea judeţeană a fost în renovare, iar unitatea spitalicească face acum demersuri să devină maternitate de grad 3.

Dotarea este şi un prilej de solidaritate socială, una dintre lămpile de fototerapie fiind achiziţionată cu ajutorul donaţiilor unui grup al comunităţii române din Singapore.

Dr. Mirela Siminel, şeful sectiei de neonatologie, a reiterat nevoia ca maternitatea să fie dotată corespunzător: „Anul trecut, cât am preluat toate cazurile grave din judeţ, am înţeles, o dată în plus, importanţa vitală a unui incubator, de pildă. Am avut nou-născuţi de 1.100 de grame, care acum au crescut şi au recuperat aproape miraculos decalajul. Nu ar fi fost posibil fără aparatura medicală pe care Salvaţi Copiii a donat-o maternităţii noastre”.

- Articolul continua mai jos-

Numai în 2017, Salvaţi Copiii România a investit peste 813.000 de euro în dotarea a 40 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din: Bucureşti, Braşov, Reşiţa, Caransebeş, Târgu-Neamţ, Bicaz, Roman, Târgu-Mureş, Gura Humorului, Rădăuţi, Buftea, Buzău, Iaşi, Satu-Mare, Tulcea, Bârlad, Botoşani, Caracal, Sibiu, Deva, Călăraşi, Oradea, Mangalia, Râmnicu-Vâlcea, Piteşti, Craiova, Timişoara, Bacău, Drobeta Turnu Severin, Zalău, Baia-Mare, Târgovişte, Alba-Iulia.

„Investiţia pe care o facem în maternităţi de câţiva ani deja este cea mai directă investiţie în viaţa copiilor născuţi înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalităţii infantile scade acolo unde există aparatură medicală fără de care actul medical nu se poate desfăşura. Tocmai de aceea, este extrem de urgent ca Guvernul să îşi asume o politică pe termen lung, coerentă, prin care să asigure că dreptul la viaţă al nou-născutului este garantat în mod real, oricare ar fi maternitatea în care se naşte”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În total, în perioada 2012-2017, Salvaţi Copiii România a dotat 78 de maternităţi, din 40 de judeţe ale ţării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare totală de 3.120.000 euro.

În România contează unde te naşti, ca să poţi trăi: doar 23 de unităţi sunt de nivel III şi pot prelua cazurile severe.

Naşterea rămâne, în ţara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are şansa de a se naşte într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supravieţui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii, care se naşte prematur şi are nevoie de intervenţie medicală urgentă încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern.

Deşi mortalitatea perinatală ajunge la 90% dacă un prematur precoce nu se naşte în spitalul adecvat echipat, în prezent, în România există doar 23 de unităţi de nivel III de terapie intensivă nou-născuţi, dintre care nouă în Bucureşti. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru spitalizarea prematurilor. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

- Articolul continua mai jos-

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a vorbit despre un mecanism pe care fiecare dintre noi îl are la îndemână, pentru a salva viaţa prematurilor: „Salvaţi Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenţia concretă şi consistentă: ne învaţă cum să ajutăm. Mecanismul de redirecţionare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvaţi Copiii ştiu cum să convertească acest procent în vieţi salvate”.

Organizaţia Salvaţi Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecţionarea a 2% din impozitul anual pe venit şi îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternităţile din România cu aparatură de ultimă generaţie, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.

Toţi cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 şi 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

*** Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

-Articolul continua mai jos-

În calitate de membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari