Au fost introduse 16 molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat astăzi includerea a 16 molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite de care beneficiază asiguraţii cu sau fără contribuţie personală.

Medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecţiuni: tuberculoză, afecţiuni oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, HIV/SIDA, dermatită atopică gravă.

3 dintre moleculele introduse astăzi în lista de medicamente gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afecţiuni oncologice: leucemie limfoblastică acută, mielom multiplu şi mielom multiplu recidivant.

Un număr de 9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente. Astfel, Ministerul Sănătăţii completează lista de medicamente necesare pentru tratamentul pacienţilor în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei, asigurând accesul tuturor pacienţilor la tratament în momentul în care nu vom mai beneficia de finanţarea externă pentru tratamentul tuberculozei.

- Articolul continua mai jos-

Cele 9 molecule noi se adaugă celor 21 de denumiri comune internaţionale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog – rezistentă care se află în lista de medicamente compensate 100% care se acordă bolnavilor incluşi în Programul naţional de tratament al bolnavilor cu tuberculoză.

Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni.

Ministerul Sănătăţii a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 – 2020 şi asumarea finanţării din bugetul Ministerului Sănătăţii a activităţilor de prevenire, supraveghere şi control a tuberculozei realizate la nivelul unităţilor sanitare care implementează Planul Naţional de Tuberculoză.

Strategia Naţională de Control a Tuberculozei în România 2015 – 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari