Problemele din sistemul medical, discutate de reprezentanții asociațiilor de pacienți din România. „Un sistem de sănătate corect nu poate să fie subfinanțat!”

Orice întârziere a pacientului la accesul de tratament nu poate duce decât la o singură consecință și aceea este agravarea bolii și înrăutățirea stării de sănătate. Sistemul de accesare a terapiilor este foarte greoi, de multe tratamentele accesibile la nivel european ajung cu dificultate la nivel național, ceea ce face ca pacienții români să fie mereu pe ultimul loc. Apoi, din momentul diagnosticării, până în momentul intrării efective în tratament, trece foarte mult timp din cauza birocrației. Acestea sunt doar câteva dintre problemele din sistemul medical cu care se confruntă pacienții români, aceste aspecte urmând a fi discutate în cadrul ”Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți”. Un alt punct de interes va fi finanțarea sistemului de sănătate.

”Forumul Național al Asociațiilor de Pacienți are loc, la fel ca în ultimii opt ani, în luna aprilie, la București. Este un eveniment care se desfășoară la un nivel foarte înalt pentru că vom aduce alături de reprezentanții asociațiilor de pacienți, autoritățile din România, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Casa Națională de Sănătate și Agenția Medicamentului și alte asemenea instituții. Vor fi prezenți peste 100 de reprezentanți din partea asociațiilor de pacienți de la nivel local, oameni care se confruntă în fiecare zi cu diverse probleme și pe care nu întotdeauna îi putem pune în față cu autoritățile. Însă sunt prezenți la acest eveniment pe care îl facem în fiecare an, putem să îi aducem împreună cu autoritățile pentru a avea un dialog deschis asupra problemelor cu care  se confruntă și pe care le întâmpină în sistemul de sănătate românesc. Asta se va întâmpla în 18-19 aprilie, și sperăm că va fi de foarte mare impact, iar prima parte a evenimentului se va desfăsura la Cotroceni, fiind susținut de Președinția României; acolo vom avea primele discuții mai puțin formale, mai mult informale. Partea a II-a a evenimentului va avea loc la Rin Grand Hotel, unde vom continua să avem dezbaterea”, a declarat, pentru Ziar Medical, Radu Costin Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și al Asociației Persoanelor cu Talasemie Majoră.

Ca puncte de discuții, evenimentul se va axa pe politica medicamentului la ora actuală pentru că, precizează Radu Gănescu, subiectul este foarte important pentru pacienți. Este vorba de medicamente care nu există în țară sau medicamente pe care le avem în România, dar nu sunt accesibile pacienților prin modul lor de evaluare.

„În general, am văzut că avem nevoie să accesăm cât mai multe terapii, dar, din păcate, acest sistem de accesare a terapiilor este foarte greoi și nu de fiecare dată putem spune că ajung tratamente de la nivel european la nivel național foarte repede, ceea ce face ca pacienți români să fie mereu pe ultimul loc. O astfel de discuție va fi abordată, cu siguranță, și avem nevoie să discutăm în fața autorităților pentru că ele ar trebui să fie cele care ar trebui să schimbe sistemul sau să aducă îmbunătățiri sistemului pentru ca pacienții din România să aibă și ei acces la tratament în mod corect, fără întârziere. Bineînțeles că unul dintre subiectele pe care vom încerca să îl aducem în discuție va fi cel al nevoilor medicale din România. De multe ori, pacienții care se duc în spitale, care accesează servicii medicale în spitale, întâmpină anumite dificultăți, anumite greutăți și aici vă pot da un exemplu este cel al pacienților care sunt diagnosticați cu o anumită patologie oncologică și din momentul diagnosticării, până în momentul intrării efective în tratament, trece foarte mult timp – o lună, două – din cauza birocrației, din cauza spitalelor, a licitațiilor, lucru care, din punctul nostru de vedere, reprezintă un dezavantaj total pentru pacienți”, a subliniat președintele COPAC.

- Articolul continua mai jos-

Orice întârziere a pacientului la accesul de tratament corespunzător necesar patologiei respective nu poate duce decât la o singură consecință și aceea este agravarea bolii și înrăutățirea stării de sănătate.

„Este nevoie să discutăm puțin și despre serviciile medicale acordate și despre birocrația sistemului, în general. Probabil vom aborda, ca și până acum, problema legată de finanțarea sistemului de sănătate. Un sistem de sănătate corect nu poate să fie subfinanțat și observăm în toate statisticile europene, în indicii care apar la nivel european, faptul că România se află cam pe ultimul loc la finanțarea în sănătate. Chiar dacă acest lucru este cunoscut, chiar dacă autoritățile îl au în vedere, noi ne facem datoria și îl aducem, de fiecare dată, în atențiea lor! O finațare corectă este necesară în sistemul de sănătate! Pe scurt, acesta ar fi topicul discuțiilor; bineînțeles, putem continua și cu probleme de nivel social, de nivel de legislație, care afectează mai mult sau mai puțin drepturile pacienților”, a adăugat Radu Gănescu.

În prezent, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România derulează un proiect care are ca scop realizarea unei situații cu principalele probleme cu care se confruntă pacienții în relația cu sistemul medical. Problemele vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat autorităților. De asemenea, Coaliția caută să afle în ce măsură pacienții cronici doresc să se implice în mișcarea pacienților. În acest sens, a conceput un chestionar la care pacienții sunt rugați să răspundă cât se poate de sincer. Inițiativa face parte din campania ”Pledează pentru drepturile tale de pacient”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari