Sănătate în doi paşi- Medici pentru Tine

Organizaţia Studenţilor Medicinişti se implică tot mai activ în demersurile de educaţie medicală şi sanitară în cadrul proiectului Medici pentru Tine. Unul din aspectele pe care Ziar Medical le încurajează este coagularea unor informaţii punctuale, asumate, prin care tinerii studenţi medicinişti pot fi aproape de viitorii pacienţi.

Medici pentru Tine

Proiectul “Medici Pentru Tine” s-a născut pentru a veni în întâmpinarea nevoii de educație medicală și informare corectă în rândul oamenilor din mediul non-medical, publicului larg. Facem acțiuni ce cresc nivelului de informare a populației largi cu privire la prevenirea bolilor și la sănătatea acestora: conferința mare, gratuită, de la Casa de Cultură a Studenților din Cluj, dar și conferințe în școli la care aducem medici pediatri să le vorbească oamenilor. Pe lângă conferința mare și „Medici Pentru Tine” pediatric, încercăm și în mediul online să distribuim informația corectă.

Anca Molnar

Epilepsia la copii-cum o recunoaștem și ce putem face?

Epilepsia (sau boala copilului cum mai este numită popular) este o boală ce afectează creierul  manifestată  prin crize repetate. Există numeroși factori implicați in apariția epilepsiei printre care cei mai importanți sunt factorii ereditari și factorii de risc ca: infecții, nopți nedormite, alcool, droguri, virusuri, creșterea temperaturii corpului, etc.

- Articolul continua mai jos-

Cum se manifestă?

Crizele epileptice se împart în două tipuri: pe de o parte există crize ce afectează doar o parte a corpului, în care conștiința poate fi păstrată încă de la început sau chiar pe toată durata crizei-acestea sunt crize parțiale, iar pe de altă parte sunt crizele ce afectează întregul corp în care starea de constiență dispare numite și crize generalizate. De asemenea, în cadrul acestora mai pot aparea: contracturi musculare involuntare la nivelul membrelor, amorțeli, vederea de luminițe care pâlpâie, perceperea de zgomote sau voci care nu există, senzații de frică, de familiaritate, sentimente  de instrăinare față de anumite persoane sau obiecte.

Diagnosticarea Epilepsiei

Poate fi usor diagnosticată cu ajutorul  Electroencefalogramei (EEG). Ca  și tratament exista medicamente specifice recomandate de medicul neurolog  pediatru  în funcție de vârsta copilului, de tipul crizelor și de alte boli asociate prezente la copilul epileptic. Medicația este de lungă durată și nu trebuie întreruptă niciodata fără avizul medicului.

                                                               Molnar Ancuta-Nicoleta, UMF Cluj,An 5, Seria 3

Camelia Danila

Sindromul intestinului iritabil şi starea emoţională

Te-ai gândit vreodată că atât gândurile cât şi emoţiile pe care le simţi zilnic pot avea un impact major asupra sănătăţii tale? Probabil că da, dar cu toate acestea ţi-e greu să dai un exemplu concret de boală asociată unei afecţiuni a sistemului nervos, sistem care controlează integritatea corpului nostru? Pentru a te introduce puţin în tainica nebuloasă a medicinei şi a vastelor afecţiuni ale corpului uman, îţi voi vorbi despre sindromul intestinului iritabil.

Ce este şi cum se manifestă?

Intestinul iritabil este un concept patologic care descrie o afecţiune a sistemului digestiv, mai exact a unei porţiuni a tubului digestiv care are rol în aborbţia nutrimentelor rezultate din digestia alimentelor ingerate. Afecţiunile la acest nivel se manifestă prin dureri abdominale, tulburări ale tranzitului intestinal şi modificări  atât în frecvenţa şi consistenţa scaunelor cât şi în sângerări. Cauzele acestei boli sunt în mare parte nedescoperite, dar se consideră că afecţiunile psihice au un efect major în generarea unei patologii în ceea ce priveşte funcţionabilitatea acestei porţiuni a sistemului digestiv.  Prin urmare, stresul psihic şi gândurile pe care le avem influenţează prin intermediul sinapselor, activitatea sistemului digestiv, alterând-o şi determinând apariţia  unor diverse simptome patologice.  Astfel, pentru a fi cât mai sănătoşi din punct de vedere fizic, trebuie să acordăm importanţă şi felului cum simţim şi gândim deoarece mintea şi trupul se armonizează şi se influenţează reciproc.

- Articolul continua mai jos-

                                                 Camelia Dănilă, UMF Cluj. studenta in anul 2 la Medicină Generală 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari