Numărul femeilor diagnosticate cu cancer pulmonar cauzat de fumat, în creștere alarmantă

Vârsta femeilor diagnosticate cu cancer pulmonar cauzat de fumat este într-o scădere alarmantă, în ciuda numeroaselor campanii de conștientizare, susține medicul primar, coordonatoarea Centrului Stop Fumat din Târgu-Mureș. În ultima perioadă, în județul Mureș au fost diagnosticate cu cancer pulmonar femei în vârstă de doar 29 de ani, și nu puține cazuri cu diferite forme de cancer pulmonar în intervalul cuprins între 30 și 40 de ani. Medicii se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri de cancer pulmonar la femei, atât la nivel național cât și la nivel internațional, creștere direct proporțională cu numărul țigărilor fumate într-o zi.

Specialiștii au constatat o creștere însemnată a procentului de femei fumătoare, precum și scăderea vârstei de debut a fenomenului la fete, fumatul fiind considerat drept un gest care le confirmă independența și, de ce nu, egalitatea față de bărbați.

Centrul Stop Fumat din Târgu-Mureș funcționează în cadrul programului național ”Stop Fumat” încă din 2007, județul Mureș fiind unul dintre primele 10 județe pilot în România în implementarea acestui program. Deși în acest interval au fost câteva perioade în care Centrul nu a funcționat din lipsa fondurilor pentru medicația specifică, începând cu luna decembrie a anului 2017, programul și-a reluat activitatea.

Spre surprinderea specialiștilor, la Centru se prezintă din ce în ce mai mulți pacienți tineri, cu vârste de sub 40 de ani. Pe de altă parte, se pare că femeile se adresează în procent mai mare către centrele ”Stop Fumat”. Din păcate ele sunt și mai predispuse să abandoneze programul, continuând să fumeze. Explicațiile desigur pot fi multe. Să recunoaștem, viața unei femei poate fi mai stresantă decât a unui bărbat. Femeia modernă trebuie să fie o mamă bună, o foarte bună gospodină, și desigur o profesionistă la serviciu.

- Articolul continua mai jos-

”Din decembrie și până la această dată, am discutat și am consiliat 162 de fumători. Mai mult, am făcut evaluarea celor care au primit tratament în luna decembrie și mă bucură faptul că 71,5% dintre cei care au urmat tratamentul în luna decembrie au devenit nefumători”, a arătat dr. Corina Mărginean.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este considerat boală. Orice dependență a corpului uman de o substanță chimică, în cazul fumătorului, de nicotină, este considerată boală. Ulterior pot să apară și alte boli produse de fumat, dar din start fumătorii sunt considerați persoane bolnave, de aici pornind inițiativa de a descoperi medicamente care să ajute fumătorii să renunțe la acest obicei.

Medicația prescrisă pacienților pentru abandonarea fumatului la Centrul târgumureșean este la cele mai înalte standarde, conformă recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o medicație cu o eficiență ridicată, acceptată ușor de organism, cu foarte puține reacții adverse.

”Important este ca în acest proces, persoana care se adresează Centrului să fie ferm hotărâtă că dorește să abandoneze fumatul. Durata tratamentului este de 2 luni de zile, perioadă în care fumătorul trebuie să vină la control odată la 2 săptămâni, după care se face o evaluare finală. Studiile arată că doar 3% dintre fumători reușesc să abandoneze singuri fumatul. Din păcate, 97% nu reușesc să facă acest lucru singuri. De ce? Este foarte simplu. În primul rând fumătorii inhalează nicotină, considerată de OMS un drog. Persoanele care fumează sunt persoane care se droghează. Și se droghează de fiecare dată când își aprind țigara. Nicotina este considerat un drog la fel de periculos  ca și heroina și cocaina. Dă o dependență foarte severă. În momentul în care un fumător, dorește să abandoneze fumatul, apar simptome severe ale sindromului de sevraj la drog, manifestate prin nervozitate, agitație, transpirație, tremurături ale mâinilor. Singura soluție pentru ca aceste simptome să dispară, este ca persoana fumătoare să-și aprindă o nouă țigară”, explică coordonatoarea Centrului.

Pe lângă adicția generată de nicotină, în organismul fumătorului intră și alte 7000 de substanțe chimice, cel puțin 70 dintre acestea fiind dovedite științific ca fiind responsabile de diferite forme de cancer.

”Din păcate ne confruntăm cu o creștere alarmantă a cancerului pulmonar la persoanele fumătoare de sex feminin, pentru că  în ultimele decenii, această tendință a femeilor de a deveni fumătoare, de a deveni egale cu bărbații, s-a manifestat atât la nivel național cât și la nivel internațional. Asistăm la apariția cancerului pulmonar la vârste tinere. Am avut femei la 29 de ani cu cancer pulmonar. Am avut femei în intervalul 30-40 de ani cu diferite forme de cancer pulmonar, ceea ce este un lucru foarte alarmant

- Articolul continua mai jos-

Un alt element alarmant în evoluția fenomenului tabagismului, este scăderea vârstei la care persoanele se apucă de fumat. Asistăm la o tendință a tinerilor de a se apuca de fumat la vârste destul de mici, începând chiar de la 12-13 ani. Nu se mai pune problema educării acestor tineri la nivelul liceului. Deja trebuie intrat cu programele de educare în școala gimnazială. În curând va trebui să educăm copii de clasele I-IV, nu V-VIII, pentru că deja în gimnaziu se fumează foarte mult”, mai spune dr. Mărginean.

Un alt element care trebuie abordat este problematica înlocuirii țigărilor cu alte dispozitive, apărute ca urmare a interesului companiilor producătoare de țigări de a suplini scăderile pe care le au în vânzarea țigărilor clasice, un prim astfel de dispozitiv fiind țigara electronică.

Deși deocamdată nu există studii suficiente, cele existente sugerează că folosirea țigării electronice duce la apariția unor boli inflamatorii pulmonare. Studii desfășurate deocamdată doar pe animale au demonstrat că cele expuse la nicotină au avut o prezență mult mai mare a infecțiilor virale, precum și cu stafilococi, infecții care au dus în final la moartea exemplarelor.

”Nicotina din aceste dispozitive deschide drumul spre consumul de țigări obișnuite, iar în capcană cad iarăși tinerii, din păcate. Fumează țigara electronică pentru că este prezentată ca un produs foarte bine tolerat de organismul uman, care nu are nici o nocivitate în comparație cu țigara obișnuită. În momentul în care tu ai consumat nicotina din țigara electronică, pasul următor este de a deveni fumător. Companiile de tutun cunosc acest lucru și marșează foarte tare în această direcție. De asemenea, substanțele folosite în lichidele utilizate în țigara electronică se transformă în cursul arderii în substanțe cu conținut important de formaldehide, cunoscute ca fiind cauzatoarea diferitelor forme de cancer”, susține dr. Corina Mărginean.

Specialiștii nu pot evalua deocamdată efectele legislației anti-fumat, și nici a campaniilor de informare a populației, considerate dealtfel insuficiente. În statele în care se desfășoară astfel de legislații și campanii de mai mulți ani, evaluarea rezultatelor se face la perioade lungi, de cel puțin 10 ani. Mai mult, în România campaniile de informare despre fenomenul tabagismului, precum și introducerea legislației aferente, au fost tratate cu critici și suspiciuni, deși nu este nici pe departe una dintre cele mai severe legislații din domeniu la nivel european.

”Deci 10 ani cu campanii insistente, frecvente, pe toate canalele mass-media, cu ore de educație în școli. În România noțiunea de prevenție nu există. Ar fi extraordinar de bine dacă în școlile noastre ar exista ore dedicate consumului de droguri, al nicotinei, al alcoolului. Doar omul educat, care cunoaște ce se întâmplă în corpul lui consumând o anumită substanță, poate să înțeleagă de ce nu e bine să le consume. Un om care nu realizează cât rău poate să facă prin folosirea țigării, nu are cum să realizeze care sunt pericolele la care se expune el și cei din jur. Această legislație a fost făcută tocmai pentru a ajutora persoanele atât nefumătoare cât și fumătoare, nu este o lege împotriva fumătorului”, este de părere medicul.

-Articolul continua mai jos-

În România, conceptul de prevenție este unul foarte vehiculat, din păcate însă mai puțin aplicat. Medicii care desfășoară astfel de campanii în școli o fac deobicei doar în regim de voluntariat. Aceștia își manifestă însă speranța că, deși timpul necesitat pentru ca aceste campanii să devină eficiente este destul de lung, rezultatele vor apărea cu siguranță, cu condiția ca acestea să persiste. În prezent, specialiștii lucrează la amendamente aduse legii anti-fumat, care să limiteze și utilizarea țigărilor electronice în spațiile publice.

Centrul ”Stop Fumat” din Târgu-Mureș poate fi apelat la numărul de telefon 0771 679 493. Deasemeni fumătorii au la dispoziție și un Telverde, la numărul 0800878673.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari