Marinela Lazăr: “Este de dorit lărgirea bazei de date a donatorilor de celule stem!”

La Târgu-Mureș funcționează unul dintre cele 8 centre regionale din România care fac parte din rețeaua transfuzională națională, centre care deservesc atât spitalele de stat, cât și cele private. La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Târgu-Mureș se află unul dintre cele 5 centre mobile de donare existente pe teritoriul României. Există însă în România doar 3 centre de prelevare de celule stem hematopoietice, unul dintre acestea fiind tot la Târgu-Mureș. Despre activitatea CRTS, despre activitatea de donare de sânge dar și despre proceduri mai puțin cunoscute publicului larg am stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al instituției, Marinela Lazăr.

Ziar Medical –  De ani de zile se vorbește despre scăderea constantă a numărului de donatori. Care sunt provocările cu care se confruntă CRTS Târgu-Mureș?

Marinela Lazăr – Ne confruntăm și noi cu scăderea numărului de donatori, încercăm însă suplinim acest lucru cu un mare număr de campanii, susținute inclusiv în instituțiile de învățământ din județ. Am crescut, de asemenea, numărul sesiunilor de colectă mobilă, ne deplasăm periodic în diferite localități din județ, dar avem campanii și în afara județului, respectiv în județele Cluj, Sibiu și Alba. Reușim astfel să colectăm aproximativ 15.000 de unități sanguine anual.

Ziar Medical – Târgu-Mureș este un important centru medical. Sunt suficiente cele 15.000 de unități?

Marinela Lazăr – Ar fi suficiente pentru populația care se îmbolnăvește din județul Mureș. Datorită însă faptului că aici există câteva secții unicat în țară, cum este de exemplu Clinica de Cardiologie sau Clinica de Hematologie și Transplant Medular, adresabilitatea este, desigur, mult mai mare. Această cantitate trebuie, așadar, să o împărțim cu bolnavii din toată țara.

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical –  Există un profil al donatorului?

Marinela Lazăr – Profilul donatorilor s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Dacă înainte existau marile întreprinderi de unde veneau în mod organizat grupuri mari de donatori, având o adevărată tradiție în donarea de sânge, acum avem mai degrabă generațiile tinere, mai active, cu un simț al solidarității umane, care fac adeseori campanii de recoltare. Mă bucur să spun că în acest an am avut deja 6 noi donatori, născuți în anul 2000, un lucru care nu poate decât să ne bucure. Profit însă de ocazie și subliniez că orice persoană sănătoasă este binevenită la donare. Există în rândul populației false convingeri cum că nu ar fi nevoie de sânge din grupa B sau AB. Aș vrea să demontez aceste idei, așa cum există aceste grupe în rândul populației sănătoase, tot la fel există și bolnavi din toate cele 4 grupe. Există desigur câteva contraindicații la donare, intervențiile chirurgicale, sarcina și lăuzia, alergiile medicamentoase sau alimentare și altele, dar orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care se știe sănătoasă, este foarte binevenită să doneze.

Ziar Medical – Știu că la CRTS Târgu-Mureș se fac și o serie de recoltări mai speciale.

Marinela Lazăr – În afară donarea standard, de care știe toată lumea, avem în protocolul instituției și recoltarea prin afereză. Prin acest procedeu obținem un component sanguin de care beneficiază în principal pacienții de la Clinica de Hematologie și Transplant. Aceasta este o donare care presupune prelevarea de trombocite din țesutul sanguin și care se realizează cu ajutorul unui separator de celule. Procedura în sine comportă doar un efort de timp suplimentar din partea donatorului, aceasta având o durată de până la 50 de minute. Din sângele donatorului  este prelevat doar trombocitul care are un rol important în coagularea sângelui. Există bolnavi care au nevoie strict de acest component. În centrul nostru, avem anual între 350 și 400 de astfel de proceduri.

Ziar Medical – Se știe că donarea, fie de produse sanguine, fie de organe, este în stadiul de fragedă pruncie în România. La Târgu-Mureș există însă unul dintre cele 3 centre de prelevare de celule stem hematopoietice. Ce sunt aceste celule stem și cum decurge donarea lor?

Marinela Lazăr – În România, Registrul național al donatorilor voluntari de celule stem a devenit funcțional din anul 2013, până la finalul anului trecut erau înscrise aproximativ 50.000 de persoane. Este foarte puțin pentru o țară de dimensiunile României, este însă un mare avantaj al bolnavilor de leucemie. O dată funcțional, acest registru a permis ca celulele stem de care ei au atâta nevoie să vină și din străinătate. Dacă până în anul 2017, în România doar 9 persoane au donat celule stem, din străinătate au venit în jur de 130 de unități de celule stem care au ajuns să fie transfuzate bolnavilor noștri. Ce presupune activitatea de donator de celule stem hematopoietice? Este un lucru foarte simplu! Înscrierea constă în completarea unui formular și prelevarea a 3 eprubete de sânge. Orice persoană sănătoasă cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani se poate înscrie, și intră în această bază de date. Donatorului i se întocmește un profil genetic desigur sub protecția anonimatului, iar dacă este găsit compatibil cu vreun bolnav de leucemie atunci este invitat pentru a-i fi prelevate aceste celule stem hematopoietice.

Ziar Medical – Este necesară lărgirea acestei baze de date a donatorilor de celule stem?

Marinela Lazăr – Cu certitudine este de dorit. Acestea se folosesc în afecțiuni ale sângelui și leucemii, respectiv în afecțiuni severe, des întâlnite la persoanele tinere, care au evoluții foarte rapide, iar factorul timp este foarte important. Având o bază largă de căutare, probabilitatea de a găsi un donator compatibil este desigur mult mai mare. De multe ori putem pierde bolnavi din cauza lipsei de donatori. De aceea încercăm și sperăm să convingem cât mai multe persoane să se înscrie în acest Registru Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Este extrem de simplu, și se pot salva vieți. Faptul că o persoană sănătoasă poate să salveze o viață, este cred unul dintre lucrurile cele mai importante din viața unui om. Și cu siguranță o experiență marcantă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari