APMGR: viaţa a milioane de români – pusă în pericol de taxa clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organismul reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, anunţă că nivelul taxei clawback pe trimestrul 4 al anului 2017 a crescut, şi de această data, cu 20% faţă de nivelul din trimestrul 3, 2017. Astfel, taxa clawback a ajuns la un nou maxim istoric de 23,45%, nivel ce pune în pericol atât producţia de medicamente generice ieftine cât şi viaţa milioanelor de pacienţi cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici, care utilizează zilnic aceste medicamente de bază.

„Facem un apel către noul Guvern să ia în considerare acest semnal de alarmă al producătorilor de medicamente generice şi să modifice cât mai urgent posibil formula de calcul a taxei clawback. Aceasta reprezintă acum singura măsură care ar mai putea opri dispariţia de pe piaţă a medicamentelor generice, precum şi închiderea unor întregi linii de producţie ale fabricilor de medicamente locale şi iniţierea unor disponibilizări în masă”, a declarat Preşedintele APMGR, Adrian Grecu.

APMGR atrage atenţia că taxa clawback a crescut cu 24% în trimestrul 4 al anului 2017 faţă de acelaşi trimestru din 2016, ceea ce marchează continuarea tendinţei de creştere constanta a taxei clawback din ultimii ani. „Cu o creştere anuală de 29% a taxei clawback, ne aşteptăm ca procentul „p” din calculul taxei clawback să ajungă în curând la 30%, pe fondul creşterii consumului de medicamente inovative. Această suprataxare a producătorilor de medicamente generice este nu numai complet injustă, producătorii de generice fiind făcuţi responsabili pentru creşterea în ansamblu a consumului de medicamente, dar este şi nesustenabilă şi va avea efecte ireversibile atât asupra industriei locale cât şi asupra pacienţilor” a mai declarat Grecu.

APMGR reiterează că soluţia propusă autorităţilor, în repetate rânduri, este introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea accesului la tratament pentru pacienţii români.

- Articolul continua mai jos-

Soluţia este în acord cu recomandările Consiliului Concurenţei, care a propus recent taxarea diferită a medicamentelor generice şi a celor ieşite de sub brevet, faţă de medicamentele inovative, în baza faptului că medicamentele generice sunt cu 35% mai ieftine decât corespondentele lor inovative şi implică un efort bugetar mai mic.

Totodată, pe termen mediu, APMGR solicită eliminarea taxei clawback pentru medicamentele generice întrucât aceasta este singura măsură care ar putea da o gură de aer acestei industrii suprafiscalizate şi reaşeza pe nişte baze sustenabile sistemul sanitar românesc prin economiile generate de medicamentele generice atât pentru pacienţi, printr-o coplată mai mică, cât şi pentru stat, care va plăti mai puţin pentru compensarea medicamentelor generice, mai ieftine.

Medicamentele generice nu fac obiectul contribuţiei de tip clawback nicăieri în Europa, iar aplicarea acesteia în continuare în România este direct responsabilă de distrugerea industriei farmaceutice generice locale şi îngrădirea şi mai mult a accesului la tratament pentru pacienţii cu cele mai mici venituri, în contradicţie cu obiectivele Programului de Guvernare.

„Avem speranţa că noul Guvern îşi va asuma răspunderea şi va lua decizia de a proteja medicamentele generice, pentru a evita o nouă criză pe piaţă medicamentelor”, a mai declarat Adrian Grecu.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari