Prof. Univ. Dr. Floarea Mocean: „Nu de bani avem nevoie într-o politică de sănătate, ci de clarificarea problemelor și identificarea dovezilor științifice”

La nivelul Uniunii Europene și a OMS, orice problemă de sănătate trebuie abordată, susținută, implementată prin politici de sănătate. Politica de sănătate înseamnă analiza situației actuale și identificarea problemelor, dar și încercarea de a dezvolta aceste politici, de a le implementa, de a le monitoriza și evalua. În acest sens, prof. univ. dr. Floarea Mocean, de la Catedra de Sănătate Publică și Management, UMF Cluj a subliniat, în cadrul Conferinței „Politici de sănătate în oncologie”, câteva idei importante făcând referire și la o grilă de politici de sănătate din sfera medicală oncologică și/sau socială.

„Vreau să îl felicit pe dl. profesor Achimaș, a fost primul ministru al sănătății din România care a încercat să abordeze problemele de sănătate publică la modul profesionist și academic și să genereze politici de sănătate, inclusiv în domeniul asistenței medicale oncologice. Știm foarte bine că la nivel de Uniune Europeană și OMS, orice problemă de sănătate trebuie abordată, susținută, implementată prin politici de sănătate. Politica de sănătate înseamnă, de fapt, o analiză a situației actuale și identificarea verigilor slabe din acest domeniu, dacă ne referim la oncologie sau în orice alt domeniu al sănătății și încercarea de a dezvolta aceste politici, de a le implementa, de a le monitoriza și evalua pentru că o politică de sănătate o dezvolți atunci când intervin mici probleme”, a declarat prof. univ. dr. Floarea Mocean, Sănătate publică și Management, UMF Cluj.

Voința politică, spune prof. univ. dr. Floarea Mocean, este necesară astfel încât politica de sănătate să fie susținută, să fie finanțată și continuată.

„Le-am spus și studenților mei că fără implicarea și susținerea politicului, practic, noi lucrăm, dar lucrăm pentru noi. Deci, dacă nu există voință politică, astfel încât politica de sănătate pe care o dezvoltăm să fie susținută, să fie finanțată și continuată, lucrăm pompieristic, cum se întâmplă uneori și e păcat. Dumneavoastră sunteți experți în domeniu, dumneavoastră sunteți echipele interdisciplinare și multisectoriale care puteți și sunteți o forță! Împreună cu noi, oamenii din sănătate publică, putem să dezvoltăm aceste politici fără nicio teamă. Uniunea Europeană a stabilit niște priorități, atât pe perioada 2016 – 2020, cât și după 2020. Ne atrage atenția că, începând din 2020 fondurile pentru sănătate se vor reduce și pe motivul ieșirii din Uniunea Europeană a Regatului Unit. Dar întotdeauna există o balanță și m-am bucurat că la componenta „Cercetare”, pe programul „Orizont 2020”, Erasmus, fondurile rămân aceleași. La nivel național, în ceea ce privește asistența oncologică, există voință pentru ca această componentă să se îmbunătățească prin „n” puncte de vedere. Dar după voință trebuie bani și aici suntem foarte ambugui, la nivel de voință politică. Ce putem face? Putem să stabilim noi priorități între priorități și să abordăm lucrurile la modul profesionist”, a adăugat prof. univ. dr. Floarea Mocean.

- Articolul continua mai jos-

Premisele de viitor în Politicile de sănătate din UE și România vizează și screeningul, care poate fi precedat și urmat de programe de marketing medico-social.

Iar managerii din spitale, din institute, inclusiv cele oncologice, ajung, de multe ori, în postura de a fi nevoiți să dezvolte politici de sănătate și ei trebuie să știe să elaboreze o grilă de politici de sănătate din sfera medicală oncologică și/sau socială.

Pe baza acestei grile, care poate adăuga valoare politicilor de sănătate, prof. univ. dr. Floarea Mocean a subliniat câteva idei esențiale.

„Sunt câteva întrebări la care trebuie să răspundem documentat, pentru că altfel, din nou, înotăm într-o mare învolburată și toată lumea va ridica din mână spunând că nu avem bani. Nu de bani avem nevoie într-o politică de sănătate, ci de clarificarea problemelor și identificarea dovezilor științifice care pot să susțină ideile. (…) M-aș referi la întrebarea cum preferă alții să vadă aceeași problemă, în afară de noi, specialiștii? Adică clienții,  reprezentați nu de bolnavi neapărat, ci de populația la risc, sau clienți, aparținători, supraviețuitori. Ar fi bine ca, la fel ca în alte țări, supraviețuitorii diverselor tipuri de cancer, să fie primii care ajută comunitățile locale în implicarea în profilaxia diverselor tipuri de cancer. Fiecare, atunci când suntem sănătoși, spunem că nu o să mi se întâmple chiar mie. Dar atunci când ți se întâmplă îți dai seama cât de important era să te implici. Asta le spun și studenților și elevilor de liceu: Sunteți tineri sunteți puternici, sunteți o forță și, treptat, lumea înțelege că această maladie este cronică, începe să poată fi vindecată și începe să reprezinte o problemă rezolvată”, a adăugat prof. univ. dr. Floarea Mocean.

Conferința  „Politici de sănătate în oncologie” s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în 1 februarie, fiind organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca, Janssen Oncology, Genetic Centre, Servier, Roche și Varinak.

Foarte puține femei accesează programul de reconstrucție mamară după intervenții oncologice

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari