45 de transplanturi de cornee, realizate la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Statistica Programului naţional de transplant de cornee, derulat, în anul 2017, de Secţia Clinică Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în cadrul Programului Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi/sau celule de origine umană

În cadrul Programului Naţional de Transplant de cornee , derulat pe parcursul anului 2017, la nivelul Sectiei Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (S.U.U.M.C.), s-au efectuat un număr de 45 de transplanturi de cornee, acestea fiind prelevate de la un număr de 25 de donator, aflaţi în moarte cerebrală, în spitalele din Bucureşti şi din ţară.

Numărul scăzut al intervenţiilor chirurgicale efectuate în 2017, comparativ cu cele realizate în anul anterior, se încadrează în contextul scăderii, semnificative, a numărului donatorilor din Romania.

Grefele au fost prelevate de la spitale aflate în Programul Naţional de Transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Cei mai mulţi donatori (13) provin de la spitalele din capital, restul fiind prelevate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea (6) şi de la Spitalele Judeţene de Urgenţă din Baia Mare, Deva şi Miercurea Ciuc.

- Articolul continua mai jos-

Începând cu anul 2017, pacienţii sunt introduşi în Registrul Naţional de Transplant, numărul total al acestora ajungând, în prezent, la 132.

Din păcate, timpul de aşteptare în vederea realizării intervenţiei chirurgicale nu mai poate fi anticipat, dat fiind scăderea neaşteptată şi semnificativă a numărului de donatori.

Patologiile oculare, cele mai frecvente, pentru care s-a efectuat intervenţiile chirurgicale de transplant de cornee sunt: keratopatia edematoasă (12 cazuri) şi afecţiuni ale corneei de etiologie infecţioasă (10 cazuri). Alte afecţiuni tratate sunt: rejetul cornean, distrofiile corneene, leucoame corneene de diferite cause şi keratoconusul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari