Fonduri pentru creşterea numărului procedurilor de transplant

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a intâlnit astăzi cu reprezentantul Asociaţiei Transplantaţilor din România, Gheorghe Tache, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă pacienţii pre şi post transplant.

În urma discuţiilor, a fost stabilită o modalitate de lucru pentru soluţionarea solicitărilor Asociaţiei Transplantaţilor din România, care vizează creşterea gradului de accesibilitate la serviciile medicale de profil, în condiţii de siguranţă pentru viaţa pacienţilor.

Marea îngrijorare a Asociaţiei este scăderea semnificativă a numărului de donatori, în contextul dezbaterilor negative din spaţiul public privind activitatea de transplant. O altă problemă semnalată la întâlnirea de astăzi este necesitatea diversificării ariei medicaţiei imunosupresoare şi a celei complementare şi includerea acestora în schemele terapeutice din programele naţionale pre şi post transplant. De asemenea, în cadrul întâlnirii de astăzi, s-a discutat despre necesitatea accesului la transplant pulmonar în străinătate, precum şi despre asigurarea unei protecţii sociale adecvate acestei categorii de pacienţi.

„Avem în vedere îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru activitatea de transplant. În prezent, proiectul de lege se află în dezbatere publică. Salutăm iniţiativele şi propunerile înaintate Ministerului Sănătăţii de către asociaţiile de pacienţi, care vizează îmbunătăţirea gradului de accesibilitate şi a calităţii serviciilor medicale de profil. De asemenea, colaborarea strânsă cu specialiştii în domeniul tansplantului, va contribui la asigurarea unor condiţii de îngrijre şi tratament la nivel european”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

- Articolul continua mai jos-

Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită accesului la transplant şi monitorizare, atât pentru pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare, dar şi pentru cei care au beneficiat deja de transplant. În acest sens, s-au prevăzut în programele naţionale pre şi post transplant fondurile necesare pentru creşterea numărului procedurilor de transplant şi asigurarea monitorizării stării post transplant.

„Întâlnirea de astăzi a fost utilă. Am primit asigurări că, până când vor fi soluţionate solicitările noastre, vor urma, periodic, şi alte întâlniri şi analize. Noi, pacienţii pre şi post transplant, considerăm că prin dialog şi conlucrare, atât cu decienţi din sănătate dar şi cu factori competenţi pe aria transplantului, vom putea să revigorăm activitatea de transplant şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pacienţilor”, a declarat Gheoghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari