Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu posibila încetare a activităţii centrului de îngrijiri paliative Carl Wolff din Sibiu

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în 19 decembrie 2017 şi întreprinde demersuri în legătură cu informaţiile mass-media privind posibila încetare a activităţii centrului de îngrijiri paliative Carl Wolff din Sibiu. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii.

Postul de televiziune DIGI 24 a difuzat, în 23 noiembrie 2017, reportajul ‘Statul cere 12000 de euro pentru reacreditarea singurului centru din ţară pentru copii aflaţi în fază terminală’. Conform reportajului sus-menţionat, singurul centru din ţară pentru copii aflaţi în fază terminală este în pericol să nu mai poată funcţiona. Deşi îndeplineşte toate condiţiile sanitare şi de igienă solicitate, centrului din Sibiu i se cer 12000 de euro pentru reacreditare. Banii sunt facturaţi chiar de statul român, prin Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate. Practic, statul cere aceşti bani pentru o semnătură de aprobare, se susţine în respectivul material de presă. Centrul Carl Wolff din Sibiu a fost printre primele 20 din ţară care s-au acreditat în anul 2012, după înfiinţarea Autorităţii la nivel naţional. Potrivit legii, reacreditarea se face după 5 ani, aşadar, din 1 ianuarie 2018 Centrul ar trebui să funcţioneze după o nouă aprobare. În acest moment Centrul are întocmită toată documentaţia necesară şi a primit confirmarea că actele sunt în regulă, însă statul a schimbat regulile şi cere o taxă de peste 12 ori mai mare decât în trecut. Odată cu reacreditarea, Centrul a primit şi o factură de aproape 55000 lei.

Potrivit reportajului difuzat, în Centrul din Sibiu sunt internaţi copii cu vârste între 1 şi 17 ani. Toţi primesc îngrijire de specialitate, urmează tratamentul medical prescris şi pot fi internaţi cu părinţii lor, dacă aceştia doresc să rămână în hospice. Centrul Carl Wolff din Sibiu are 24 de locuri pentru bolnavi care nu mai au nicio şansă la viaţă. Adulţii, cei mai mulţi bolnavi de cancer cu metastaze, vin aici ca să îşi petreacă în linişte ultimele zile din viaţă. Zece locuri are centrul şi pentru copii cu boli extreme de grave, care mai au puţin de trăit. Centrul pentru copii cu boli în fază terminală de la Sibiu este singurul de acest fel din ţară. Deşi mai sunt şi alte instituţii care primesc copii cu boli atât de grave, niciuna nu ţine pacienţii şapte zile pe săptămână, 24 de ore din 24. Centrul Carl Wolff a primit o aprobare de amânare pentru reacreditare, până în martie 2018. Are la dispoziţie patru luni pentru a strânge, din donaţii, banii pe care statul îi cere pentru aprobarea acestui dosar, se mai arată în reportaj.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari