Infrastructura Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, îmbunătățită considerabil în ultimii ani datorită unor investiții de amploare

În ultimii ani, infrastructura Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca s-a îmbunătățit considerabil datorită unor investiții de amploare. Un astfel de exemplu îl reprezintă proiectul „Modernizarea și echiparea ambulatoriului, în vederea îmbunătățirii calității infrastructurii serviciilor de asistență medicală”, realizat prin fonduri nerambursabile. Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca și-a prelungit, din ianuarie 2016, programul de funcționare de la ora 15:00 la un program funcționabil 24 de ore din 24, crescând și calitatea serviciilor. Printre proiectele de viitor ale conducerii Spitalului Clinic Municipal se numără extinderea Compartimentului de primiri urgențe, permanentizarea serviciilor, extinderea Secției de Medicină Internă și realizarea structurii de spitalizare de zi, precum și diversificarea serviciilor.

Proiectul „Modernizarea și echiparea ambulatoriului, în vederea îmbunătățirii calității infrastructurii serviciilor de asistență medicală” s-a derulat între anii 2014 – 2016, fiind finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 Îmbunătățirea infrastructurii sociale, Domeniu major de intervenţie 3 Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurilor de sănătate. Conform contractului de finanţare, valoarea totală a proiectului este de 32.306.270,35 lei , din care 22.161.602,85 lei reprezintă suma rambursabilă solicitată, iar 452.277,61,contribuţia municipiului Cluj-Napoca la cheltuielile eligibile, respectiv 482.874,41 lei – contribuţia municipiului Cluj-Napoca la cheltuielile neeligibile.

„A fost un proiect de mare amploare! Practic, clădirea în care funcționează ambulatoriul a fost modernizată și supraetajată, s-a adăugat o suprafață utilă totală de 3264 mp, au fost cumpărate echipamente, sisteme funcționale de consultație și tratament, echipament IT de uz medical, echipamente medicale, dintre care un computer, un RMN, ecograf Doppler, băi galvanice și alte echipamente. Valoarea totală a proiectului a ajuns la aproximativ 32 milioane lei, din care 22,1 milioane au fost asigurate de Uniunea Europeană, restul de Consiliul Local”, a declarat, pentru Ziar Medical, precizat Nicorici Claudia, manager interimar al Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Tehnologiile folosite în cadrul Spitalului Clinic Municipal sunt din cea mai eficientă clasă din punct de vedere energetic, iar echipamentele medicale sunt inovative. Acestea oferă posibilitatea aplicării procedurilor cu consum energetic minim.

- Articolul continua mai jos-

În prezent, Compartimentul de Primiri urgențe funcționează după un program 24 h din 24 h, însă există o serie de nevoi care nu sunt momentan acoperite.

„Compartimentul de Primiri urgențe este 24 h din 24 h, existând medici angajați, însă, deocamdată, nu suntem pregătiți, ca spațiu, pentru orice implică urgențele medicale. Avem un proiect de extindere a Compartimentului de primire a urgențelor cu un corp exterior, deoarece adresabilitatea crește, iar spațiul nostru este, deocamdată, limitat, atât în compartimentul de primiri-urgențe, cât și în posibilitatea internărilor. Secțiile au rămas la fel, adresabilitatea este tot mai mare, timpii de așteptare sunt din ce în ce mai mari, din păcate, pentru că acest lucru nu se poate gestiona fizic. Există și mici servicii pe care nu le putem asigura 24h din 24h, așa cum este serviciul de radiologie, acesta fiind externalizat. La Compartimentul de Primiri urgențe adresabilitatea este, în medie, de 50 de pacienți pe zi. Pe lângă extinderea Compartimentului de primiri urgențe, obiectivele de viitor vizează și permanentizarea serviciilor pentru a asigura primirea urgențelor, deocamdată nici pe partea de intervenții chirurgicale nu există permanentizare și se are în vedere extinderea Secției de Medicină Internă și realizarea structurii de spitalizare de zi și diversificarea serviciilor. Totuși, în ultimii ani, instituția a făcut pași importanți, un mare rol l-a avut susținerea Consiliului Local și a Primăriei Cluj-Napoca și vrem ca oamenii să vadă ce s-a realizat aici și cine suntem”, a adăugat managerul interimar al Spitalului Clinic Municipal.

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca a organizat, în data de 15 decembrie, Ziua Porților Deschise, inițiativa reprezentând și reînvierea unei tradiții mai vechi a instituției. Vizitatorilor li s-a oferit posibilitatea de a-și exprima gândurile și chiar sugestiile legate de Spital. Aceștia au avut și prilejul de a participa la un vernisaj de pictură. Spitalul Clinic Municipal a luat ființă în 1976, funcționând timp de trei ani în clădirea Palatului Administrativ al Clujanei, iar în 1979 s-a construit actuala clădire.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari