Salvaţi Copiii a dotat 77 de maternităţi cu echipamente în valoare de 3.100.000 euro

În România, unul din 10 copii se naşte prematur şi are nevoie de asistenţă medicală adecvată încă din primul minut de viaţă, pentru a supravieţui şi pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă faţă mediului extern. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supravieţuiesc în ţările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre aceşti copii mor. (Raport WHO Born too soon). Organizaţia Salvaţi Copiii lansează un apel către companiile din România, de a direcţiona 20% din impozitul pe profit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.

În cadrul amplului program naţional de dotare a maternitatatilor, Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat, marţi, secţiei de neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brînzeu’ echipamente medicale performante, necesare unei intervenţii rapide în salvarea vieţii unui prematur. Medicii vor avea astfel la dispoziţie o masă radiantă cu modul de resuscitare şi un incubator de terapie intensivă, în valoare totală de 30.000 de euro. Aici, anual, aproape 100 de nou-născuţi cu prematuritate extremă, a căror greutate la naştere este cuprinsă între 500 şi 1.500 de grame, sunt trataţi. Donaţia a fost posibilă cu sprijin integral de la Oriflame România.

În unitatea de Terapie Intensivă Neonatală a spitalului sunt îngrijiţi, anual, între 200 şi 250 de nou-născuţi, o medie de 10% din numărul total de naşteri anuale, care în 2016 s-a ridicat la peste 2.550. Spitalul este unul esenţial întregii Regiuni de Vest, fiind maternitate de gradul al III-lea.

Aceasta este cea de-a treia dotare pe care Salvaţi Copiii o face Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă ‘Pius Brînzeu’din Timişoara, la care au mai ajuns, în 2014 şi 2016, echipamente în valoare de 11.600 de euro: un monitor de funcţii vitale, patru pulsoximetre şi o lampă de fototerapie. În ultimii cinci ani, Organizaţia Salvaţi Copiii a dotat secţiile de neonatologie de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii ‘Louis ţurcanu’, Spitalul Municipal de Urgenţă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara, valoarea totală a donaţiilor ridicându-se la suma de 145.700 de euro.

- Articolul continua mai jos-

În judeţul Timiş, rata mortalităţii infantile a fost, în 2016, de 7,5 la mia de copii născuţi vii, dublă faţă de media raportată la nivelul Uniunii Europene.

Prof. Dr. Ilie Constantin, şeful Secţiei de neonatologie, a subliniat necesitatea ca medicii să aibă la dispoziţie aparatură medicală adecvată, pentru a putea interveni prompt în salvarea prematurilor: ‘Este imperios necesară achiziţionarea incubatoarelor şi a meselor radiante, de aceea mulţumim Organizaţiei Salvaţi Copiii şi Oriflame România. Prin intermediul acestora le putem oferi nou-născuţilor un ambient ideal, propice dezvoltării corespunzătoare, precum şi desfăşurării în condiţii ideale a procedurilor terapeutice. Evoluţia nou-născuţilor poate fi imprevizibilă în lipsa intervenţiei terapeutice eficiente şi corecte, cu afectare ireversibilă. Ne sunt foarte utile aceste echipamente, având în vedere numărul mare de naşteri, incidenţa crescută a patologiei menţionate şi a faptului că incubatoarele pe care le utilizăm în prezent sunt la limita duratei de funcţionare prevăzute şi o defecţiune poate surveni oricând, perturbând conduita medicală şi punând în pericol viaţa nou-născuţilor.’

Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvaţi Copiii privind situaţia maternităţilor din România – 13% dintre maternităţile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuţii prematuri, 56% dintre maternităţile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator şi 14% dintre maternităţile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre rezultatele programului de reducere a mortalităţii infantile, subliniind nevoia unui program naţional complex:

‘ Lipsa supravegherii medicale a sarcinii şi echipamentele medicale lipsă sau uzura celor existente sunt cauzele majore ale mortalităţii infantile. Cauze care pot fi prevenite, pe termen lung, şi este rolul oricărei guvernări responsabile să se asigure că medicii au la îndemână, în spitale, tot ceea ce este necesar salvării copiilor născuţi prematur. Programul Salvaţi Copiii de combatere a mortalităţii infantile este unul complex, care a arătat cât de mult contează să intervii acolo unde e necesar şi să o faci consecvent: în şase ani, rata mortalităţii infantile a scăzut. Asta înseamnă copii salvaţi’.

Karolina Georgieva, director general Oriflame România, a vorbit despre responsabilitatea socială a companiilor, în egală măsură o investiţie în societate: ‘Orice implicare socială a unei companii este în acelaşi timp o investiţie, acesta este crezul Oriflame România. O companie funcţionează într-o societate şi depinde organic de felul în care pilonii unei societăţi funcţionează. Salvând copiii născuţi prematur, prin asigurarea echipamentelor medicale necesare în maternităţi, investim în sănătate şi în felul în care România va arăta în viitor.’

- Articolul continua mai jos-

Dotarea este parte a amplului program pe care Organizaţia Salvaţi Copiii România îl derulează în beneficiul maternităţilor, din anul 2012. Numai în 2017, Salvaţi Copiii a dotat 39 de maternităţi din 32 de localităţi, cu echipamente medicale în valoare totală de 793.000 de euro. În cei şase ani de când organizaţia a transformat într-o prioritate salvarea copiilor născuţi prematur, prin dotarea maternităţilor, peste 3.100.000 de euro au fost investite pentru achiziţionarea de aparatură medicală indispensabilă.

Amalia Năstase, Ambasador Salvaţi Copiii, a vorbit despre sprijinul pe care trebuie să îl acordăm, cu toţii, medicilor: ‘Medicul şi copilul născut prematur, acel copil care cântăreşte sub 1.000 de grame şi al cărui organism este atât de fragil, sunt o echipă. O echipă de învingători, dacă maternitatea are aparatura medicală necesară. şi nou-născuţii înainte de termen, dar şi medicii extraordinari care îi îngrijesc au nevoie de sprijin, pentru a putea câştiga toate bătăliile pentru viaţă’.

Companiile pot ajuta la dotarea maternităţilor! Până la 31 decembrie 2017 pot alege să direcţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către Organizaţia Salvaţi Copiii şi să sprijine acest demers. Formularul precompletat cu datele de identificare ale organizaţiei poate fi descărcat http://salvaticopiii.ro/upload/p0004000300000003_Contract_sponsorizare_20_la_suta_2017.pdf

Această cheltuială este deductibilă, costurile pentru companii fiind zero.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

-Articolul continua mai jos-

Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari