Ziua Supravietuitorului de Cancer – Decembrie 2017

In data de 09 decembrie 2017, Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) a organizat la Brasov, la Centrul Cultural Reduta, evenimentului traditional dedicat biruintei pacientilor oncologici în lupta cu boala – ZIUA SUPRAVIEUITORULUI DE CANCER, editia a XIV-a. La eveniment au participat peste 240 de pacienti din tara si din Brasov.
Evenimentul celebrează decizia de a trăi a pacienților cu cancer, lupta împotriva resemnării și efortul susținut pentru a învinge boala și sistemul. Cu această ocazie, chiar daca evenimentul este dedicat bucuriei Nasterii Domnului si a sarbatorilor specifice de iarna, FABC a dorit să aducă încă o dată în atenția opiniei publice, situația critică a pacienților oncologici din România. „Suntem ajunși la sfârșit de an, încă un an greu pentru pacienții români cu cancer, cu diverse probleme legate de accesul la noile terapii, dar și grave lipsuri în ceea ce privește accesul la medicamentele specifice, uzuale. Pacienții cu cancer din România au dus o luptă generalizată si inegala, atât cu boala, dar mai ales cu indolența autorităților care, prin lipsa de reacție și amatorism, au încălcat constant drepturile pacienților. Am fost nevoiti sa apelam la institutiile si cancelariile europene, pentru a ne apara un drept consfintit in Constitutie: DREPTUL LA VIATA! In Romania, in fiecare zi mor 130 pacienti cu cancere – multi dintre acestia cu sanse reale de supravietuire, chiar de vindecare, daca ar fi avut acces, imediat, la investigatii si tratamente. In concluzie, pacientul oncologic din Romania mai are un singur drept: DREPTUL SĂ MOARĂ!” a declarat Cezar Irimia, presedintele FABC.

Au fost prezentate pe larg, lipsa accesului la tratamentele uzuale si inovative, acolo unde nu exista alternative terapeutice dar si lipsa accesului gratuit la investigatii pentru stabilirea exacta a diagnosticului. Radioterapia nu asigura decat 27% din necesarul Romaniei, restul pacientilor care necesita aceasta terapie, murind cu zile! Imunoterapia introdusa in acest an pentru anumite forme de cancere, au dat o speranta pacientilor, dar nu o garantie.

In continuare, lentoarea deciziilor de la nivelul Ministerului Sanatatii, face victime.De aceea, pentru al doilea an consecutiv, pacientii au diagnosticat conducatorii sistemului de sanatate, cu mai multe boli grave: NEPASARE, IRESPONSABILITATE, LIPSA DE RESPECT, INCALCAREA FLAGRANTA A DREPTURILOR CONSTITUTIONALE, AMATORISM!

Si acum, in preajma Sfintelor Sarbatori de iarna, incertitudinea asigurarii tratamentelor uzuale, guverneaza viata pacientilor cu cancere!!!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari