APMGR cere suspendarea imediată a taxei clawback pentru medicamentele cu preț redus

? Criza produselor din plasmă este doar partea vizibilă a unei crize profunde care se agravează pe zi ce trece

? Medicamentele generice, care sunt, în general, medicamente cu preț redus vor continua să dispară în mod accelerat

? Soluția Ministerului Sănătății — crearea unui grup de lucru — inutilă pe termen scurt

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice, face un apel către Prim-Ministrul Mihai Tudose pentru suspendarea imediată a taxei clawback pentru medicamentele cu preț redus pentru evitarea unei crize de proporții în sănătate.

- Articolul continua mai jos-

‘Criza imunoglobulinei, a produselor din plasmă, este doar partea vizibilă a unei crize profunde care se agravează pe zi ce trece. Vom afla probabil cât de curând și de efectele catastrofale a lipsei altor medicamente, în special a celor generice, care sunt în general medicamente cu preț redus. Vorbim de medicamentele pentru pacienți cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum: boli cardiovasculare și digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central și ale aparatului respirator,’ a declarat Adrian Grecu, Președintele APMGR.

Cauza principală a dispariției acestor medicamente este taxa clawback, care face ca prețul multor medicamente să ajungă mai mic decât costul de producție, ceea ce duce la dispariția acestora de pe piață.

Conform companiei de cercetare și studii de piață CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piață în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice.

APMGR consideră că soluția propusă astăzi de Ministerul Sănătății în cadrul unei întâlniri cu producătorii de medicamente, aceea de formare a unui grup de lucru care să studieze modificarea principiilor pe care este calculată taxa clawback, este inutilă, pe termen scurt.

‘Ministerul nu face altceva decât să tergiverseze lucrurile. Discuțiile sunt foarte bune pe termen mediu și lung, dar avem nevoie și de o soluție imediată. Și aceasta nu poate fi alta decât scutirea de la plata taxei clawback și din scoaterea consumul folosit în calculul taxei a medicamentelor generice, începând cu 1 ianuarie 2018,’ a declarat Grecu. APMGR atrage atenția că, de-a lungul timpului, numeroase grupuri de lucru au fost create la nivelul Ministerului Sănătății, dar soluțiile continuă să lipsească în contextul în care bugetul alocat medicamentelor a rămas la aceeași valoare din anul 2012.

‘Prim-Ministrul trebuie să ceară Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice să ia o decizie imediat și să protejeze medicamentele generice sau să-și asume răspunderea pentru noi crize, care-i vor afecta pe cei mai năpăstuiți dintre români, pe bătrâni și pe bolnavii cronici,’ a declarat Grecu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari