Institutul Oncologic din Cluj, recunoaștere la nivel european

 Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” a primit în data de 16 noiembrie 2017 în urma procesului de evaluare titlul de Centru Clinic de Cancer (Clinical Cancer Center), înaltă clasificare acordată de către echipa misiunii de acreditare a Organizației Europene a Institutelor de Cancer (OECI) unei instituții cu profil oncologic din România.

Este recunoașterea europeană a muncii de zi cu zi a personalului medical, de cercetare și auxiliar al Institutului Oncologic Cluj-Napoca și vine să încununeze cu succes un proces care a început în anul 2008 când Institutul Oncologic Cluj a devenit membru al Organizației Europene a Institutelor de Cancer.

Considerăm oportun de menționat remarcile pozitive pe care raportul final al echipei de audit le aduce Institutului Oncologic Cluj și personalului acestuia. După cum știm cu toții, controlul cancerului în România este un proces aflat în curs de dezvoltare. Având însă în vedere resursele limitate, programele naționale plasează instituțiile medicale, în special centrele de cancer, sub presiunea constrângerilor economice și a lipsei de personal. Cu toate acestea, după cum se menționează si în raport, „echipa de audit a întâlnit personal motivat, care a desfășurat în ultimii ani o activitate remarcabilă pentru construirea sistemului de management al calității și progresul considerabil al IOCN în implementarea standardelor OECI.”

În ceea ce privește îndeplinirea standardelor de calitate OECI, Institutul Oncologic a îndeplinit cerințele a 84.9% din cele 272 de substandarde aplicabile, pe care echipa de audit le-a apreciat ca fiind „îndeplinite în totalitate” sau „îndeplinite în cea mai mare parte”. Aceasta înseamnă că pentru acești indicatori standardele au fost implementate în toate departamentele de maximă importanță din cadrul Institutului și că Ciclul Deming (planificare-realizare-verificare-acțiune) a fost parcurs în întregime de cel puțin 2 ori pentru 73,5% din cazuri.

- Articolul continua mai jos-

Echipa de audit încurajează Institutul să opteze și în perioada care urmează pentru îmbunătățirea continuă a indicatorilor și a standardelor de calitate.

Nu în ultimul rând, membrii echipei de audit au apreciat legăturile puternice, structurale și de colaborare, care există între Institutul Oncologic și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. A fost subliniat rolul Centrului de Cercetări Universitare pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională care găzduiește Platforma de Cercetare Interdisciplinară în Oncologie în îmbunătățirea continuă a planurilor de tratament și a creșterii ratei de supraviețuire a pacienților oncologici.

Nivelul ridicat al infrastructurii, expertizei și inovării în domeniul cercetării oncologice și strategia națională și internațională de networking a Institutului Oncologic pusă în practică de către clinicieni și cercetători plasează pe bună dreptate instituția noastră în elita institutelor de cancer europene, iar acreditarea acordată ne onorează și ne responsabilizează deopotrivă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari