Toți pacienții cu afecțiuni TB vor fi tratați în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei

În 2018, Ministerul Sănătății (MS) va dubla bugetul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Astfel, MS va aloca peste 41 milioane de lei pentru derularea Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții afectați de tuberculoză, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă (MDR/XDR).

În prezent, sunt disponibile, în lista de medicamente compensate 100% care se acordă bolnavilor incluși în Programul național de tratament al bolnavilor cu tuberculoză, un număr de 21 denumiri comune internaționale (DCI), utilizate în tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibilă sau multidrog — rezistentă.

Până la finalul acestui an, Ministerul Sănătății va elabora o Hotărâre de Guvern, prin care un număr de 9 DCI-uri necesare în tratamentul tuberculozei, asigurate până acum prin finanțare externă, vor fi introduse în lista de medicamente compensate și gratuite. Pentru aceste medicamente, la cererea Ministerului Sănătății, Agenția Națională de Medicamente și Dispozitive Medicale a parcurs procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA).

- Articolul continua mai jos-

Astfel, va fi acoperit integral tratamentul necesar pacienților cu afecțiuni TB, inclusiv tuberculoză multidrog rezistentă, conform ghidului național elaborat pe baza recomandărilor OMS.

Ministerul Sănătății a finalizat anul acesta procedura de achiziție publică centralizată pentru furnizarea mediilor de cultură necesare diagnosticului TB în mediul lichid, inclusiv a unor teste genetice, iar până la sfârșitul anului va iniția procedura de achiziție publică centralizată pentru medicamentele antituberculoase ale căror acorduri-cadru expiră în luna septembrie 2018, precum și a medicamentelor care vor fi incluse în lista de medicamente compensate și gratuite prin HG.

Până la finalizarea achiziției centralizate a celor 9 DCI-uri, în caz de nevoie, fiecare unitate sanitară care asigură tratamentul bolnavilor cu tuberculoză MDR/XDR poate achiziționa medicamentele din bugetul pe 2018 alocat Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

În vederea asigurării accesului la diagnostic și tratament corect pentru toți pacienții TB inclusiv TB MDR/XDR, în absența finanțării externe, Ministerul Sănătății are în vedere și alte măsuri:

testarea rapidă pentru TB a unui număr de 15.000 persoane din grupurile la risc, precum și asigurarea tratamentului și a suportului psihologic și social pentru un număr de 600 bolnavi TB MDR/XDR în cadrul unui proiect cu finanațare norvegiană al cărui buget este de 10.000.000 Euro

instruirea unui număr de 1.320 medici pneumologi și asistente medicale din rețeaua de pneumoftiziologie, precum și medici de medicină de familie în cadrul unui proiect finanțat din fonduri structurale — ,,Îmbunătățirea capacității tehnice a profesioniștilor în identificarea, diagnosticul și tratamentul TB și a bolilor pulmonare” în valoare de 3.000.000 Euro;

- Articolul continua mai jos-

depistarea activă a TB și TB latentă prin screening-ul unui număr de 75.000 persoane din grupurile la risc (homeless, consumatori droguri injectabile, persoane aflate în detenție, populația din mediul rural cu acces scăzut la servicii de sănătate), furnizarea de suport social, psihologic, peer-suport și subvenții pentru creșterea aderenței la tratament pentru 15.000 pacienți în cadrul altui proiect finanțat din fonduri structurale în valoare de 15.000.000 Euro;

accesarea unui grant de tranziție din partea Fondului Global de luptă împotriva HIV/SIDA, TB și Malariei pentru a înlesni preluarea și implementarea în cadrul Programului Național a intervențiilor și serviciilor finanțate până în prezent de Fondul Global.

Tuberculoza (TB) reprezintă o prioritate de sănătate publică pentru Ministerul Sănătății și pentru Guvernul României.

Rezultatele ultimilor ani demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în țara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecțiuni.

Ministerul Sănătății a aprobat o serie de măsuri pentru îmbunătățirea controlului tuberculozei, printre cele mai importante fiind Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 ? 2020 și asumarea finanțării din bugetul Ministerului Sănătății a activităților de prevenire, supraveghere și control a tuberculozei realizate la nivelul unităților sanitare care implementează Planul Național de Tuberculoză.

Strategia Națională de Control a Tuberculozei în România 2015 ? 2020 (document aprobat de Guvernul României prin HG.121/2015) are ca scop eliminarea TB ca problemă de sănătate publică în România până în 2050.

-Articolul continua mai jos-

Intervențiile incluse în documentul strategic urmăresc asigurarea serviciilor de prevenire, depistare, tratare și creștere a aderenței la tratament pentru bolnavii cu tuberculoză și, în special, tuberculoză multidrog-rezistenta, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

În vederea implementării măsurilor și acțiunilor prevăzute în Strategia Națională de Control a Tuberculozei, instituțiile statului, Ministerul Sănătății, Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei au parteneri organizații nonguvernamentale, organizații naționale și internaționale.

Pentru implementarea intervențiilor prevăzute în Strategia derulată de către Ministerul Sănătății au fost utilizate, pe lângă bugetul Ministerului Sănătății și surse de finanțare externă nerambursabilă (Fondul Global, Fonduri Norvegiene), care până în prezent au asigurat medicația pentru tuberculoza multidrog rezistentă TB MDR/XDR.

În ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli:

Rata de depistare este de peste 70% încă din anul 2009 iar în 2014 a crescut la 94% pentru cazurile noi și la 85% pentru cazurile cu TB MDR;

Incidența Globală (IG) a scăzut, în ultimii 14 ani, cu 54,6% (de la 142.2%ooo în 2002 la 64,8%ooo în 2016).

IG TB la copii a scăzut cu 59,7% (de la 48,3%ooo în 2002 la 19,4%ooo în 2016);

Prevalența TB a scăzut cu 41,7% (de la 200,2%ooo în 2004 la 116,7%ooo în 2015);

Mortalitatea TB a scăzut cu 50,9% (de la 10,8%ooo în 2002 la 5,3%ooo în 2015)

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari