Organizațiile sindicale ale medicilor, front comun pentru supraviețuirea sistemului medical

În data de 18 noiembrie 2017, la inițitiva Sindicatului Promedica, a avut loc prima întâlnire a tuturor organizațiilor sindicale ale medicilor (Federația Națională Sindicală Ambulanța, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor, Federația Hipocrat, Federația Sanitas, Federația Solidaritatea Sanitară), precum și a Societății Naționale a Medicilor de Familie.

În cursul întâlnirii au fost stabilite principiile inviolabile pe care organizațiile noastre le consideră strict necesare pentru supraviețuirea sistemului medical românesc:

1. Eliminarea obligativității gărzilor, în sensul că orice depășire a celor 35 de ore pe săptămână vor fi plătite în cadrul unui CIM cu timp parțial, altminteri încadrându-se conceptului de muncă forțată.
Drepturile gărzilor aferente în baza CIM-ului cu timp parțial trebuie să fie plătite cu tariful orar, la care se adaugă sporurile pentru condiții de muncă, sporul pentru orele de noapte și sporul pentru activitatea desfășurată în timpul zilelor libere și al sărbătorilor legale. Tariful orar pentru plata gărzilor suplimentare trebuie să fie aferent salariului de bază.

2. Termenii implementării legii 153/2017 pentru angajații sistemului sanitar să fie respectați întocmai, fără amânări.

3. Solicităm continuarea negocierilor în ce privește Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului Sănătate. Menționăm că prevederile din propunerea de CCM a Guvernului deschid poarta unor abuzuri din partea angajatorilor, restrângând, totodată, drepturile câștigate până în prezent.

- Articolul continua mai jos-

4. Solicităm amendarea de urgență a legii 95/2006, în vederea dobândirii dreptului de negociere a Contractului Cadru pentru toate categoriile de medici.

Principiile de mai sus sunt un minim necesar pentru a reduce exodul medicilor. Activitatea noastră e centrată pe pacient și se desfășoară în echipă, motiv pentru care susținem și revendicările celorlalte categorii profesionale din Sănătate.

Reprezentanții medicilor întruniți au stabilit un parteneriat și calendarul unor acțiuni ulterioare comune în caz de nerespectare a principiilor de mai sus.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari