Parlamentul European doreşte protejarea oamenilor de substanțele chimice responsabile de cancer la locul de muncă

Marți, 24 octombrie, deputații europeni au dezbătut reguli mai stricte pentru a elimina și a reduce substanțele cancerigene și mutagene, agenți chimici care pot cauza cancer sau mutații genetice la locul de muncă.

Dacă va fi adoptată, noua legislație ar adăuga 11 substanțe nocive pe lista materialelor supuse limitelor de expunere, va impune un studiu mai aprofundat al materialelor care pot afecta fertilitatea și funcția sexuală și va forța angajatorii să evalueze mai bine riscurile pentru lucrătorii lor.

Chemical hazard

„Nu ar trebui să mori din cauza locului de muncă”, a declarat Marita Ulvskog, membră suedeză a S & D, europarlamentarul responsabil de direcționarea noilor reguli în Parlament. „Nu ar trebui să fie riscant și să vă pierdeți viața” a mai spus raportorul suedez.

- Articolul continua mai jos-

Noua legislație ar putea salva până la 100 000 de vieţi în următorii 50 de ani.

Cancerul la locul de muncă

Cancerul este cauza numărul de decese legate de muncă în UE. În fiecare an, 53% pot fi legate de cancer, 28% din bolile circulatorii și 6% din bolile respiratorii. Cele mai frecvente tipuri de cancere legate de locul de muncă sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din zece decese cauzate de cancerul pulmonar este strâns legată de riscurile la locul de muncă.

top banner chemical labelling

Sectoarele sunt afectate în mod special în sectorul construcțiilor, al producătorilor de produse chimice, al industriei automobilelor și al mobilei, al producătorilor de alimente, al fabricanților de textile, al industriei de prelucrare a lemnului și al sectorului sănătății.

Cancerul în decesele legate de muncă

Cancerul este principala cauză a deceselor legate de muncă în Uniunea Europeană. Anual, 53% din decesele profesionale sunt atribuite cancerului, comparativ cu 28% pentru bolile circulatorii și 6% pentru cele respiratorii. Cele mai frecvente tipuri de cancer ocupațional sunt cancerul pulmonar, mezoteliomul (cauzat de expunerea la particule de azbest) și cancerul vezicii urinare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că fiecare a zecea moarte cauzată de  cancerul pulmonar este strâns legată de riscurile de la locul de muncă.
Un studiu recent arată că mai mult de 1% dintre lucrători sunt expuși la substanțe reprotoxice, ceea ce înseamnă că între 2 și 3 milioane ar putea fi afectate în UE. Protecția legislativă actuală împotriva acestor substanțe se limitează la dispozițiile generale ale directivei privind agenții chimici, în timp ce legislația UE privind lucrătoarele gravide nu impune măsuri preventive. Expunerea poate reduce fertilitatea masculină sau feminină și poate cauza moartea sau malformațiile fetusului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari