Parteneriat pentru sănătate. Dialog cu dr. Mary Jane Calvey Oklahoma City Rotary Club

Clubul Rotary „Cetățuie” din Cluj-Napoca, sprijinit de Rotary Club Oklahoma City, R.C. Smoky Hill, R.C. Budapest City, R.C. Stockholm Brommplan, R.C. Riga International, R.C. Istanbul-Kadiköy, R.C. Budva, R.C. Scopje, District 5740, District 5450 şi Rotary Foundation au donat echipamente medicale  Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Este vorba de o stație de monitorizare de terapie intensivă cu șase monitoare pentru funcții vitale și transductori pentru ecografie cardiacă destinate Secțiilor Clinice Ortopedie I și II din cadrul spitalului, precum și pacienților Secției Cardiologie II (Intervențională).

I-am reîntâlnit acolo pe Robert J. Pagett, Preşedintele asociaţiei Assist International şi soţia sa Charlene Pagett, cofondator al acestei organizaţii, precum şi pe dr. Mary Jane Calvey, PhD, MPH, MBA, CPH. Cu trei ani în urmă fuseseră implicaţi într-un proiect al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca, prin care aparatură de ultimă generaţie fusese instalată în secţia de Terapie Intensivă Medicală. Erau echipamente în valoare de 150 000 de dolari.

Dr. Mary Jane Calvey, implicată profund în proiectul valorând 66000 dolari  dedicat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a avut amabilitatea de a da citire în mod festiv documentului „Parteneri cărora le pasă” prin care se oficializa donaţia, prilej cu care am stat de vorbă cu domnia sa.

 

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Marcăm aici sfârşitul unui proiect minunat. Este, oare şi în ceputul pentru altceva, pentru un altul? Intenţionaţi să extindeţi aceste acţiuni menite să susţină sistemul medical românesc?

Mary Jane Calvey – Am avut o colaborare chiar foarte bună aici şi vrem să o continuăm, deci răspunsul este „Da!”. Mai vreau să spun ceva. Unul din motivele pentru care acestă colaborare este atât de reuşită este că atunci când concepem şi desfăşurăm un proiect nu îl vedem ca pe un act de caritate, nu dăm ceva. Noi facem parteneriate şi într-o bună zi vă vom ruga să ne ajutaţi şi voi sau să ajutaţi o comunitate într-o altă parte. Aceasta e cheia succesului.

Ziar Medical –  Sper că vom într-o zi vom fi capabili să ajutăm şi noi în acest fel. Acum o putem face prin resursa umană. Cum vi se par medicii noştri?

Mary Jane Calvey – O, medicii de aici sunt extrem de bine pregătiţi şi devotaţi muncii şi sunt capabili să utilizeze echipamentele moderne pentru că investesc mult timp şi efort pentru pregătirea permanentă. Sunt, aşadar conştienţi că având, asemenea monitoare, precum cele pe care le-am instalat noi aici, pot oferi o asistenţă medicală superioară pacienţilor şi că totul este, de fapt, despre ei, despre pacienţi şi efortul de a le reda starea de sănătate. Îi văd preocupaţi să fie cât mai bune medici cu putinţă, eficienţi, ceea ce e bine pentru întreg personalul, asistente, infirmiere şi totţi cei ce muncesc în spitale. Astfel de echipamente le oferă instrumentele necesare pentru a fi şi mai buni în ceea ce fac, ajutând  pacienţii să supravieţuiască, să trăiască şi să le fie mai bine.

Ziar Medical Care este cel mai frumos moment petrecut aici şi pe care îl veţi păstra în amintire, ducându-l cu dumneavoastră înapoi în America?

Mary Jane Calvey – E o întrebare dificilă, dar am să încerc să râspund povestindu-vă ceva. Acum trei ani am venit în România ca să marcăm reuşita unui proiect, dar mai aveam unul care urma să se desfăşoare în Oklahoma City, aşa că am vorbit cu cei de la Clubul Rotary de aici şi le-am spus că ne-ar face plăcere să ne contribuie financiar. Unul din membrii clubului stătea cu spatele lipit de spătar şi cu braţele pe mânerele scaunului şi a spus: „ Aşteptam de multă vreme să contribui la un proiect în America”! Atunci am ştiut că suntem cu adevărat parteneri, că suntem pe picior de egalitate şi cu toţii ne-am simţit bine constatând asta. Eram puternici şi asta a devenit amintirea mea preferată.

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – E o poveste frumoasă!

Mary Jane Calvey – Da, o poveste frumoasă şi o amintirea pe măsură. Trebuie să-i îndrumăm pe mebrii noştri să contribuie cu bani la proiecte, iar eu fac asta spunându-le poveşti, arătându-le fotografii. Atunci când ei văd cum se îmbină aceste două elemente, vor să facă din asta o reuşită şi atunci vin cu bani.

Ziar Medical – Pot să vă pun o întrebare personală?

Mary Jane Calvey – Desigur.

Ziar Medical – De ce aţi ales Medicina şi nu altceva?

Mary Jane Calvey – Tata era dentist, mama asistentă medicală, aşa că eram înconjurată de oameni care ajutau oameni. Deşi sunt meic epidemiolog, iar specialitatea mea nu include tratarea directă a pacienţilor, ea ajută populaţii să evite boli, iar convingerea mea personală este  că în termeni financiari, costă mult mai puţin să previi un infarct, decât să îi tratezi. E pasiunea mea să contribui la educarea oamenilor, să îi învăţ să aibă grijă de trupul lor, de sănătatea lor şi de sănătatea comunităţii, în aşa fel încât spitalele să nu fie prea ocupate.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari