Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de importantă, nu doar pentru sănătatea fătului, cât şi pentru starea de sănătate a viitoarei mame, ulterioară naşterii. Medicii de la Clinica dentară Dentsmile Anca din Cluj-Napoca au câteva recomandări pentru femeile însărcinate ce le va ajuta să-şi  păstreze dinţii sănătoşi şi puternici!

Recomandări dentare pentru femeile însărcinate

  1. Igiena dentară trebuie să fie exemplară: periază dinţii de 2 ori/zi , dimineatţ si seara!
  2. Folosiţi aţa dentară cel puţin o dată pe zi!
  3. Adoptaţi o dietă sănătoasă şi echilibrată, astfel încat organismul să beneficieze de toate vitaminele şi mineralele necesare unui sistem osos sănătos. Asiguraţi-vă că alimentele pe care le consumaţi conţin vitaminele A, B2, C, D, E precum şi Ca, P, Mg!
  4. Programaţi-vă vizite regulate la stomatolog pentru controale şi igienizări dentare profesionale.
  5. De evitat in timpul sarcinii:
  • radiografiile dentare
  • albirile dentare profesionale
  • administrarea de medicamente fără recomandarea medicului.

Afecţiunile dentare în sarcină – Urgenţele dentare

Dacă aveţi o urgenţă dentară prezentaţi-vă imediat la medicul dentist, deoarece durerea şi infecţiile locale pot pune în pericol sarcina (naşterea prematură este cel mai mare pericol);

Dentistul trebuie să colaboreze îndeaproape cu obstetricianul dumneavoastră, pentru a se lua toate măsurile de siguranţă necesare cazului punctual al fiecăreia. În general, se rezolvă urgenţele absolut necesare, oricare alte probleme se temporizează până după naştere, dacă acest lucru este posibil.

Afecţiunile dentare frecvente la gravide

Gingivita de sarcină este cea mai frecventă problemă dentară în timpul sarcinii, care afectează aproximativ 50% din femeile însărcinate. Gingiile devin roşii, inflamate şi sângerează uşor la periaj sau la folosirea aţei dentare. Gingivita este cauzată de bacteriile din cavitatea bucală şi favorizată de nivelele amplificate de progesteron şi estrogen din organismul mamei, ce determină o creştere semnificativă a fluxului sangvin la nivelul gingiilor.

- Articolul continua mai jos-

Parodontopatia (parodontoza) apare ca urmare a gingivitei agravate şi netratate la timp. Ea se manifestă prin inflamaţie, infecţii la nivelul gingiilor, precum şi distrugerea ţesuturilor de susţinere a dinţilor în alveolele osoase. Poate avea ca rezultat mobilizarea şi pierderea dinţilor de pe arcade şi poate fi un factor implicat în naşterea înainte de termen sau a unui copil cu o greutate sub cea normală pentru un nou-născut.

Tumorile de sarcină sunt concrescenţe ale gingiei ce pot îngreuna activităţi normale precum vorbitul, înghiţitul, mestecarea alimentelor. Dacă disconfortul creat este foarte mare, ele pot fi îndepartate de medicul stomatolog.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari